Suđenje Kapoviću u slučaju “Blokada virskog mosta”; Liječnica i vozač hitne: “Intervencija nije bila ugrožena!”

Održanom raspravom i saslušanjem svjedoka na Općinskom sudu u Zadru, nastavljeno je suđenje Kristijanu Kapoviću optuženom za kazneno djelo protiv sigurnosti prometa ugrožavanjem prometa opasnom radnjom ili sredstvom. Kapovića se tereti da je 20. lipnja 2018., u slučaju poznatom kao prosvjedna blokada Virskog mosta, na sredini mosta kao načelnik Općine Vir stajao s ostalim zaposlenicima sve do uhićenja, pristajući da tako ugrozi tjelesni integritet osoba čije bi zdravlje u tom trenutku moglo biti ugroženo zbog otežanog pristupa medicinskog vozila.

U nastavku rasprave od 17. veljače prvo je reproducirana snimka samog događaja, a potom su saslušani svjedoci, vozač Hitne pomoći Vladimir Šarac i liječnica Marcela Bašić. Nakon čitanja iskaza, Šarac je u svemu potvrdio svoj raniji iskaz, pa je od suda dodatno ispitan o uvjetima i brzini kretanja vozila Hitne pomoći. Šarac je potvrdio kako je od točke polaska s privlačke strane do mjesta intervencije u virskoj ulici Bobovik stigao za 6 – 7  minuta. Pri povratku s Vira, naveo je Šarac, vozilo Hitne pomoći prošlo je glatko bez zaustavljanja, kao i pri prolasku iz smjera Privlake prema Viru, što se vidi i na snimci. Zastupnica optužbe Silvana Brala iz Općinskog državnog odvjetništva, tražila je od Šarca informacije o brzini kojom je vozio prema otoku Viru.

„Do sredine mosta vozio sam u četvrtoj brzini, ispod 100 km/h, a poslije brzo do mjesta intervencije. Inače vozimo od četvrte do šeste, ali sve ovisi o situaciji u prometu“, kazao je Šarac, navodeći kako pri takozvanoj „crvenoj intervenciji“ dolaze što brže mogu, dok je pacijenta potrebno transportirati u bolnicu u okviru „zlatnog sata“. U ovom se slučaju radilo o 20-25 minuta puta od Bobovika do zadarske Opće bolnice, naveo je još Šarac odgovarajući na pitanje branitelja okrivljenika Andreja Korljana.

„Na Viru ne postoji stalna ispostava Hitne pomoći, nego samo sezonska od 15. lipnja do 15. rujna koju plaća Općina Vir. Da nije tako, Hitna pomoć dolazila bi na intervenciju na Vir iz Zadra“, dodao je Šarac, vozač Hitne s 14-godišnjim iskustvom. Iskaz je dala i Bašić, prethodno potvrđujući sve što je ranije iskazala.

„Do pacijentice smo pristupili unutar 10 minuta“, odgovorila je Bašić na upit suca Davora Dubravice, potvrđujući kako se pri hitnoj intervenciji označenoj kao „crvena intervencija“ – koju određuje dispečer – do pacijenta mora krenuti odmah i doći za 10 minuta, što ovisi i o razdaljini do mjesta intervencije. Bašić je potom objasnila i stanje pacijentice za koju je rečeno „da je u pitanju bila prava anafilaksa, gospođa je mogla i umrijeti.“

„Anafilaksa je opasno stanje u kojem dolazi do gušenja i ostalih opasnih simptoma. Međutim, u konkretnoj situaciji, to nije bio slučaj. Gospođa je imala blažu alergijsku reakciju, bez osipa ili nekih drugih simptoma, pa mislim kako intervencija i nije trebala imati oznaku crvene intervencije, ali tako je odredio dispečer. Njima je bez procjene tako lakše odrediti“, kazala je liječnica Bašić, koja je u Hitnoj radila oko dvije i pol godine. Zastupnica optužbe Brala pitala je svjedokinju što bi se dogodilo, s obzirom na stanje pacijentice, da je pacijentica lijek dobila 5 minuta ranije, a Bašić je odgovorila kako se ne bi ništa bitno dogodilo u smislu poboljšanja ili pogoršanja stanja. Brala je na svjedočenje Bašić stavila primjedbu u dijelu koji je u suprotnosti navoda iz optužnice, dok je branitelj Korljan bio bez primjedbi na iskaz liječnice Bašić. Sudac Dubravica donio je rješenje kojim će se provesti prometno vještačenje, kako bi se utvrdilo potrebno vrijeme dolaska od mjesta polaska na intervenciju do mjesta na kojem je intervencija, s obzirom na uvjete na cesti i uvjete koji inače vladaju u to vrijeme na toj dionici. Rasprava je održana 5. travnja, a iduća je zakazana za 19. svibnja.

KAPOVIĆ NA VIRSKOM MOSTU: “NEĆEMO DOPUSTITI UZURPACIJU NAŠIH USTAVNIH PRAVA”

Prosvjed i blokada Virskog mosta dogodili su se 20. lipnja 2018. u 14 sati, a pretvorili su se u dramu kada su oko 14.50 sati djelatnici Hrvatske policije priveli Kristijana Kapovića i potom propustili sve automobile koji su stajali u blokadi prometa izvršenoj kamionima općinskih poduzeća.

„Mirno se kao odgovorna osoba za organizaciju prosvjeda i blokade prometa predajem u ruke pravne države“, govorio je Kapović, dok su ga tri policijska djelatnika uz fizičku prisilu privodila u službeni policijski automobil. Prosvjed je bio organiziran na temelju Zaključka Općinskog vijeća Općine Vir s općinske Izvanredne sjednice o nefunkcioniranju pravne države te nedjelovanju državnih i regionalnih institucija. Dok je trajala blokada, načelnik Kapović objašnjavao je „kako ne može država ljudima rušiti kuće, a potom dopuštati nelegalnu i nezakonitu gradnju benzinske pumpe na Viru“ te „da ovim prosvjedom u Općini Vir žele pokazati kako neće dopustiti uzurpaciju svojih ustavnih prava i stvaranje novog slučaja na Viru“.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...