Zadar će krajem srpnja biti domaćin FIVB Challenger kupu za odbojkašice, kvalifikacijama za Ligu nacija

Nakon dvogodišnjeg prekida uzrokovanog pandemijom koronavirusa, odbojkaški Challenger kup vraća se u međunarodni kalendar novim turnirima za 2022. godinu koji će se održati u Hrvatskoj za odbojkašice te u Južnoj Koreji za odbojkaše. Pobjednici tih turnira dobit će priliku 2023. godine igrati u prestižnoj Ligi nacija, zamjenjujući tako posljednje plasiranu reprezentaciju iz 2022. godine. Oba Challenger kupa odigrat će se od 28. do 31. srpnja. Domaćin ženskog turnira je grad Zadar, dok će se muški održati u Jamsil Student Gymnasiumu u Seulu, u Južnoj Koreji.

Ove je godine implementirana nova formula s osam reprezentacija. Na svakom turniru igrat će se po dvije utakmice dnevno, dakle četvrtfinala u prva dva dana, 28. i 29. srpnja, a polufinala 30. srpnja. Finale i susret za treće mjesto na rasporedu su posljednji dan turnira, 31. srpnja.

Odbojkaški Challenger kup uveden je još 2018. godine, a na prvom turniru u Limi u Peruu pobjednice su bile Bugarke. Godinu potom, također u Limi, nastupila je i hrvatska izabrana vrsta zauzevši na kraju četvrto mjesto, izgubivši u borbi za broncu 0:3 od Argentine. Pobjednice te godine bile su reprezentativke Kanade.

U konkurenciji odbojkaša prvi je turnir odigran u Matosinhosu u Portugalu, a osvojili su ga domaćini, baš kao i slijedeće godine, kada je turnir održan u Ljubljani, a pobijedila reprezentacija Slovenije koja je potom 2021. završila i među četiri najbolja u Ligi nacija, izgubivši u susretu za broncu od Francuza 0:3. Challenger kup trebao se odigrati u Hrvatskoj najprije 2020. godine, potom i 2021. godine, no zbog pandemije korona virusa oba je puta morao biti odgođan zbog epidemioloških mjera.

Ovo je na neki način ‘treća-sreća’ što spominje i predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza Ante Baković: „Nismo odustajali od ovog za nas iznimno važnog natjecanja, nije nas niti svjetska pandemija mogla spriječiti u želji da organiziramo Challenger kup. Cilj nam je pokušati se kroz taj turnir kvalificirati dogodine i za Ligu nacija, svjetsku ligu najboljih odbojkaških reprezentacija jer smo uvjereni da nam je tamo i mjesto. U međuvremenu u te dvije godine je došlo i do nekih promjena u našem sastavu, od izbornika do nekih igračica, ali time nismo ništa izgubili na kvaliteti koju posjedujemo. Svi skupa se silno veselimo još jednom odbojkaškom prazniku u Zadru.“

Na Challenger kupu u Zadru uz reprezentaciju Hrvatske nastupit će i reprezentacije Portorika, Kolumbije, Kazahstana, Češke i Kameruna te posljednje plasirana ekipa iz ovogodišnje Lige nacija, koja se igra od 13. svibnja do 17. listopada i gdje nastupa 16 selekcija, kao i ovogodišnje prvakinje Zlatne skupine Europske lige.

Hrvatske odbojkašice ovo ljeto će imati puno natjecanja i iznimno malo dana za odmor. Već 25. svibnja kreće puni reprezentativni pogon Zlatnom skupinom Europske lige gdje će se jedna od skupina odigrati u Varaždinu, kao i Final Four kojem smo domaćini 18. i 19. lipnja. Ubrzo nakon toga, već 25. lipnja počinju Mediteranske igre u Alžiru gdje naša reprezentacija kandidira za jednu od medalja. Mediteranske igre završavaju 5. srpnja, a već od 28. do 31. srpnja u Zadru se igra Challenger kup. Nakon tog natjecanja kreću i kvalifikacije za Europsko prvenstvo, za odbojkašice od 20. kolovoza do 11. rujna, a kao šlag na tortu dolazi i nastup na Svjetskom prvenstvu u Nizozemskoj i Poljskoj, od 3. rujna do 15. listopada.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...