Plenković: “Konsenzus oko pobačaja unutar parlamentarne većine je gotovo nemoguć”

Odgovarajući na novinarska pitanja nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković osvrnuo se, između ostalog, i na zakon o pobačaju.

“Mi smo na parlamentarnoj većini imali raspravu o SDP-ovoj inicijativi koja je, eto, nastala na jednoj zaista teškoj situaciji gospođe Čavajde, na jednom slučaju koji zahtijeva puno suosjećanje i razumijevanje za jednu nevjerojatnu situaciju koju ne bih poželio da se to dogodi. Njoj je sigurno u ovoj situaciji najteže, ali očito je to generiralo jedno munjevito prelijevanje osobne tragedije i zdravstvene situacije u političku inicijativu”, kazao je Plenković podsjećajući da pitanje zakona o prekidu trudnoće nije bilo niti u HDZ-ovom programu niti u dogovorima vladajuće koalicije.

“Nismo to pitanje stavili na stol niti na jedan način. Ono se vratilo na stol odlukom Ustavnog suda nakon čini mi se 26 ili 27 godina. Zašto ovo govorim? Zato što imamo koaliciju u kojoj je HDZ, još neke stranke desnog centra, tu su i liberalne stranke, tu su i nacionalne manjine. Ovo je pitanje oko kojeg je u okviru naše parlamentarne većine izrazito teško, rekao bih i gotovo nemoguće postići konsenzus. I kad imate takvu sitauciju, onda i da želimo ispuniti stav i odluku Ustavnog suda koja, podsjećam, nije zadužila Vladu nego Sabor da donese novi zakon, nama je to vrlo teško i mi smo kod glasanja prošli tjedan imali slobodan izbor”, rekao je Plenković.

Kazao je i da su svi mogli o ovom ideološkom pitanju glasati u skladu s njihovim načelima, prenosi N1.

“Vidjeli ste u samoj konstalaciji glasova da su tu stavovi različiti i bojim se da mi kao najsnažnija i najvažnija stranka u većini, smo tu poruku razumjeli i vidjeli. Meni je ovo jedan signal koji upućuje na oprez”, kazao je.

Podsjetimo, nakon iscrpljujuće rasprave o SDP-ovu Zakonu o pobačaju, njihov prijedlog glatko je odbijen. Ipak, vladajuća koalicija nije bila jedinstvena. SDSS i HSLS glasali su za, dio manjinaca, Hrelja i Štromar bili su suzdržani, ali HDZ-u su pomogli Most, Domovinski pokret i Suverenisti. Ukupno je glasalo 130 zastupnika, 78 je bilo protiv, a 47 za


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...