Der Standard: “Hrvati se pitaju uzima li predsjednik droge”

Austrijski lijevo-liberalni dnevnik Der Standard objavio je veliku analizu o hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću u povodu njegove namjere da pokuša blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO.

“Milanović je poznat po svom antiamerikanizmu, prokremaljskom stavu i brutalnoj politici miješanja u susjednu Bosnu”, konstatira bečki list, prenosi Index.

“Kao iz udžbenika o populizmu”

“Hrvatski predsjednik Zoran Milanović često daje zagonetne izjave. Nešto tutnji iz njega. Zato može računati da će ga se čuti. On je majstor ekonomije pažnje i ima dobar osjećaj za raspoloženja u stanovništvu. Djeluje kao iz udžbenika o populizmu”, konstatira Der Standard.

Austrijski list otvoreno piše da su “u posljednje vrijeme Milanovićevi politički prijedlozi postali toliko radikalni da neki Hrvati već pretpostavljaju da im se predsjednik drogira”.

“Milanović je nedavno sugerirao da Hrvatska treba blokirati ulazak Švedske i Finske u NATO dok se prema njegovim zamislima ne promijeni izborni zakon u BiH, državi za koju hrvatski predsjednik nikako nije odgovoran. Hrvatski premijer Andrej Plenković odlučio je više ne surađivati ​​sa šefom države zbog Milanovićeve zlonamjernosti. Ali ne samo razumni Plenković, mnogi građani ove male srednjoeuropske države sada se pitaju je li njihov predsjednik još pri zdravoj pameti”, piše Der Standard.

Verbalni napadi na SAD i Ukrajinu

Der Standard piše da se “za Milanovića kaže da je socijaldemokrat, ali sadržajno se to ne može primijetiti” i ističe da ga “sada neki nazivaju Putinovom čovjekom u Hrvatskoj”.

Podsjećaju da je Milanović napao “nedosljednost i opasno ponašanje američke vlade” i opisao Ukrajinu kao jednu od “najkorumpiranijih država” iz koje treba povući sve hrvatske postrojbe. U Rusiji je postao zvijezda, ističe austrijski list.

Der Standard je naročito kritičan prema Milanovićevoj politici u vezi s BiH, koju opisuje kao “nanošenje štete”.

“Milanović aktivno podriva suverenitet BiH”

“U stilu kolonijalnog vladara, predložio je da zajedno s predsjednicima Srbije i Turske odlučuje o sudbini Bosanaca. Milanovićev odnos prema Bosni i Hercegovini otkriva da razmišlja etnički, tj. ne vidi sebe kao predstavnika građana, nego etničkih Hrvata. Ponaša se kao da ima pravo predstavljati Hrvate u susjednoj državi iako oni nisu manjina u BiH, već državotvorni narod”, piše austrijski list.

“Milanović aktivno podriva suverenitet Bosne i Hercegovine i očito slijedi stare podjele i ratne ciljeve iz 1990-ih”, zaključuje se.

Podsjećaju da je Milanović relativizirao genocid u Srebrenici i da se povezao sa “separatističkim liderom bosanskih Srba Miloradom Dodikom koji je pod sankcijama SAD-a, a kojeg je Milanović opisao kao ‘našeg partnera’ unatoč stalnim Dodikovim pokušajima rušenja BiH”.

Milanović poslao poljubac hejterima

Na pitanje o njegovom verbalnom zlostavljanju, Milanović je odgovorio: “Nisam vulgaran. Bezobrazan sam, ali samo kada sam isprovociran.” Nedavno je na društvenim mrežama poslao “veliki poljubac svim hejterima”.

Der Standard na kraju zaključuje da se može očekivati ​​kako će predsjednik Hrvatske “i dalje stenjati u svojoj uobičajenoj samozadovoljnosti i zajedljivosti”.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...