Na Anića kuku jedna osoba ostala bez svijesti, druga pala u škrapu, podignut i helikopter iz Divulja

Zadarska Gorska služba spašavanja jučer je intervenirala na Anića kuku gdje je spašavala dvije osobe.

U 13.12 sati primili su poziv posredstvom centra 112 o stranoj državljanki koja je bez svijesti, a nalazi se na planinarskoj stazi pri vrhu Anića kuka u NP Paklenica. Odmah po pozivu na lokaciju kreće dvoje spašavatelja iz Starigrada i poziva se dežurna ekipa iz zrakoplovne baze Divulje. Po dizanju helikoptera dogovaraju da iz Divulja stiže jedan spašavatelj, a u bazi Zemunik ukrcava se još troje spašavatelja HGSS Zadar te kreću prema lokaciji unesrećene.

Do nje su prvi stigli najbliži spašavatelji iz Starigrada i pružili joj prvu pomoć. Također, pomažu spašavatelju iz helikoptera koji je spušten iz lebdećeg helikoptera na nepristupačni teren te smještaju unesrećenu u nosila i podižu je vitlom. Osoba je pri svijesti prebačena u vojnu bazu Zemunik gdje je predana timu Hitne medicinske pomoći.

U trenutku odlaska helikoptera natrag u Divulje stiže poruka da je još jedna osoba iz iste grupe pala u škrapu i ozlijedila se. Pregledom se ustanovljuje slomljen prst ruke, porezotine na rukama, nogama i po glavi. Nakon pregleda odlučuje se da se helikopter ne vraća, jer se osoba može samostalno kretati, ali u susret dvojici spašavatelja na terenu stižu još četvorica iz Zadra koji su krenuli na vijest o prvoj akciji. Osoba je otpraćena do parkinga odakle je dalje upućena na obradu u zadarsku bolnicu.

Kako kreću vrući dani ponovo upozoravamo na opasnost od vrućine. Birajte staze zaklonjene od direktnog sunca. Nosite i konzumirajte dovoljno vode. Nosite adekvatnu zaštitu. Nemojte se izlagati naporu u najvrući dio dana, upozoravaju GSS-ovci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...