Najbolji hrvatski košarkaški stručnjak Mirko Novosel: “Zabranio bi strancima igrati kod nas, novac treba usmjeriti u proizvodnju igrača!“

Najbolji košarkaški stručnjak kojeg je Hrvatska ikad imala je svakao 84-godišnji Mirko Novosel.

Vodio je Cibonu s kojom je osvajao naslove u bivšoj državi i u Europi, zatim talijanski Napoli, reprezentaciju Hrvatske, Jugoslavije, Belgije, a bio je izbornik i reprezentacije Europe.

Gospodin Novosel je ušao i u košarkašku kuću slavnih u američkom Springfieldu 2007. godine.

 

Razgovarali smo smo s Mirkom Novoselom, koji kako kaže, još odlazi na utakmice Cibone, osvrnuo se i na skorašnju finalnu seriju između Cibone i Zadra, te na problem s financijama u klubovima i razvoja mladih igrača.

Sutra je u Zagrebu u 20 sati u dvorani Dražen Petrović prva utakmica finala playoffa PH između Cibone i Zadra, igra se na tri pobjede, Cibona ima prednost domaćeg parketa?

Cibona ima i nema neku veliku prednost, jer su i jedni i drugi po kvaliteti izjednačene momčadi, nema tu nekog izrazitog favorita, ali kazat ću, kako ipak Zadar ima veću prednost zbog publike. Gledao sam zadnju utakmicu Zadra protiv Splita na Gripama, kad su iz jedne izgubljene situacije u posljednjih šest minuta došli do pobjede, tu su odigrali perfektno.

Gledatelja u Zagrebu baš i nema?

Mislim kako će se publika ipak vratiti na ove utakmice protiv Zadra.

Koji su problemi kod Cibone i Zadra?

I jedan i drugi klub imaju probleme s financijama i odnosa s Gradom. Čudi me situacija u Zadru, jer KK Zadar je najbolje što taj grad ima u sportu. Iz tog razloga i nedostatka novaca, Cibona, Zadar i Split su totalno nekonkurentni na ostale klubove u ABA ligi. Nitko od tih klubova ne može egzistirati bez prave pomoći Grada.

Uskoro će naši klubovi odlučiti hoće li napustiti ABA ligu ili igrati FIBA-ina europska natjecanja?

Hrvatski klubovi su izgubili interes za ABA ligom, jer boriti se vječno za začelje na ljestvici, kao i za ostanak nije baš neki veliki motiv. Crvena zvezda, Partizan, Budućnost i Igokea su praktički državni klubovi, koje država i financira, a to naši klubovi nemaju, to je jedna neravnopravna situacija. Trebamo shvatiti kako sport ne može funkcionirati bez pomoći Grada odnosno države! Mišljenja sam, kako bi ipak bilo bolje igrati FIBA-ina natjecanja, ali s time da se istovremeno ne može igrati dvije lige, ne slažem se da se istovremeno igra FIBA-ino natjecanje i prvenstvo Hrvatske, to je jednostavno nemoguće! Ako se igra nekoliko natjecanja istovremeno, tada se pojavljuje problem nedostatak treninga, samim time nema ni napretka za mlade igrače.

Bili ste trener, kako ocjenjujete današnje hrvatske trenere?

Zadatak našim trenerima je da stvaraju igrače, kao u moje vrijeme što se radilo. Ja bi napravio ono što je bilo nekada, zabranio bi strancima da igraju u našim klubovima, jer strani igrači zauzimaju mjesta našim mladim igračima, koji onda nemaju mogućnost razvijati se, isto tako ti stranci koji igraju kod nas i nisu neka kvaliteta. Ono malo novaca što klubovi imaju potroše na dovođenje stranaca, a ključna stvar bi trebala biti da se taj novac usmjeri u proizvodnju domaćih mladih igrača.Talentirani mladi košarkaš sam od sebe neće postati igračem, već treba uložiti u njega, to je jedan dugotrajni rad!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...