Novac i dobra volja su tu, ali naši zakoni ne dozvoljavaju slanje lijekova u Ukrajinu; Babić: “Nadam se da će država uskoro naći rješenje”

Prošlo je više od mjesec dana otkako je Zadar pružio ruku pomoći ratom pogođenoj Ukrajini. Tom prilikom šleper je u ranjenu zemlju transportirao 100 rasklopnih kreveta za skloništa, 20 dizelskih agregata i higijenske potrepštine.

Ono najvažnije, pomoć u lijekovima je izostala. Strogi zakoni onemogućili su njihov prelazak granice.

O toj temi jučer se oglasila i Hrvatska ljekarnička komora koja je prikupila oko 300 tisuća kuna za kupnju medikamenata devastiranim ukrajinskim bolnicama.

No, hrvatski zakoni ne prepoznaju slanje lijekova kao humanitarnu pomoć.

Lijekove na recept mogu kupovati i slati van zemlje isključivo zdravstvene ustanove, dok one bez recepta, iako ih svaka osoba može nabaviti u značajnim količinama, pojedinac smije prenijeti preko granice isključivo u onoj količini koja se odnosi na privatne potrebe. I tu se stvari kompliciraju.

Baš kao što stotine tisuća kuna “leže” neiskorištene u Hrvatskoj liječničkoj komori, i dobru volju Grada Zadra da izdvoji novac za najnužnije medicinske preparate, blokirali su nefleksibilni pravni akti.

Ništa, mi smo u statusu quo. Još uvijek ne znamo kako ćemo poslati potrebnu pomoć u lijekovima, situacija nije jednostavna, zakonska regulativa je stroga. Kada je počeo rat i kada je gradonačelnik Dukić stupio u kontakt s našim prijateljima iz Brovaryja, odmah su tražili lijekove, uz agregate i krevete. Zato mi je drago da se problematika digla na višu razinu i nadam se da će država uskoro naći rješenje, kaže nam Ante Babić, zadarski dogradonačelnik i šef Civilne zaštite Grada Zadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...