Povodom Svjetskog dana menstrualne higijene na Kalelargi se dijele besplatni ulošci

Povodom Svjetskog dana menstrualne higijene koji se obilježava ove subote, 28. svibnja, brend Libresse će toga dana na frekventnoj lokaciji u Zadru dijeliti besplatne uloške. Točnije, besplatni higijenski ulošci dijelit će se na Kalelargi, u jutarnjim satima.

Osim u Zadru, ova inicijativa održat će se i u drugim hrvatskim gradovima – Zagrebu, Rijeci, Opatiji, Osijeku, Puli, Šibeniku, Splitu i Dubrovniku. Obilježavanjem Svjetskog dana menstrualne higijene, kojeg je pokrenula njemačka neprofitna organizacija WASH United 2013. godine, ukazuje se na važnost razbijanja tabua i stigme oko menstruacije, te podiže svijesti o problemu menstrualnog siromaštva koji je prisutan diljem svijeta.

Menstrualno siromaštvo prisutno je i u Hrvatskoj, što je dokazalo istraživanje Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz 2020. godine. Čak 33% žena u Hrvatskoj prisiljeno je štedjeti na ulošcima, 10% njih nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka kako bi ih redovito mijenjale, a 36.4% žena mora kupovati manje kvalitetne menstrualne potrepštine zbog njihove cijene.

Libresse je početkom travnja pokrenuo kampanju “V za vaginu” s ciljem podizanja svijesti o problemu menstrualnog siromaštva i poticanja cijelog društva na njegovo rješavanje. Svi zainteresirani mogu podržati ovu kampanju na Libresse društvenim mrežama te podijeliti svoje priče na Facebook i Instagram kanalima korištenjem oznaka #LibresseHrvatska #ZaVaginu.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...