Prva večernja “fešta od rib'” Tuna, Sushi & Wine Festivala: Zadrani i turisti uživali u 250 kg brudeta od srdela i stotinama sushi zalogaja

Petak, odnosno predzadnji dan ovogodišnjeg 6. Tuna, Sushi & Wine Festivala završio je kako je organizator, Turistička zajednica grada Zadra, i predvidio – velikom feštom od plave ribe i zabavom s dvosatnim koncertom šibenskog pjevača Đanija Stipaničeva.

Dalmatinska gastronomska tradicija i najpoznatiji japanski specijalitet sushi mogu zajedno na jedan stol pogotovo ako su jela spremljena od vrhunske sirovine – tune i srdele iz Jadrana. Dugi red Zadrana i turista stvarao se na obje strane velikog, improviziranog pulta TSWF. Na jednoj su strani kuhali Kaljani, članovi Udruge „Kualjske ribarske noći“ koji su u gigantsku posudu ubacili preko 100 kg srdela, zasolili ih s pet kg soli, prije toga pirjali 30 kg kapule, dodali 25 L maslinova ulja, 20 kg pasirane rajčice te sve zapaprili s dva kg papra čime su dobili ukupno 250 kg brudeta od srdele – srdelu „umido“.

Na drugoj je strani ekipa tvrtke „Sushi by A’s Fresh Daily“ koja je u Zadru prisutna u nekoliko trgovačkih centara, predvođena majstoricom sushija Jasminkom Lacić, smotala na stotine sushi rola i nagirija od tune, inćuna, lososa i povrća te ih servirala s obaveznim soja umakom, wasabijem i ukiseljenim đumbirom.  U dva-tri sata planula je sva hrana jer je bila vrhunski pripremljena, ali i ne preskupa. Porcija je stajala 25 kn kao i prethodnih dana Festivala, naravno uz predočeni bon. Sva sredstva, poznato je već, namijenjena su u humanitarne svrhe – Ligi za borbu protiv raka Zadar, odnosno Odjelu onkologije Opće bolnice te Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi. I u večernjem programu najveći dio posla su odradili baš učenici te škole, budući kuhari i konobari, koji su pekli srdele i tunu, servirali piće i hranu, pomagali gdje god je trebalo… Na ovogodišnjem su Festivalu ti srednjoškolci, zajedno sa svojim profesorima, vješto i predano odradili najveći dio posla.

Program koji je uslijedio najprije su vodili RTL-ova novinarka Nikolina Radić i DJ i voditelj s Radija 057 Davor Valčić, a onda je uslijedio koncert Đanija Stipaničeva koji je razveselio publiku na prepunom Trgu Petra Zoranića vlastitim pjesmama, ali i mnogim drugim dalmatinskim evergreen hitovima.

I zadnjeg dana ovogodišnjeg TSWF, u subotu, bit će veselo i – ukusno. Svoj cooking show u jutarnjim će satima imati mladi zadarski chef Klaudio Mrkić koji će pripremati jela na dvije teme: soljene i pržene plave ribe. I u subotu ujutro na Festival stižu majstori sushija iz  „Sushi by A’s Fresh Dailiy“, a sa svojim jelima će im se svima pridružiti kuhari restorana „Roko“ i sukošanskog cateringa „Piazza“.

Festival završava u subotu navečer novom ribarskom feštom. Aktivna i razigrana družina iz Udruge mladih Puntamika peći će tunu i srdele na svom velikom roštilju, a za dobru zabavu će biti zadužena grupa Detour, pobjednik ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...