Puljić na misi o pobačaju i prizivu savjesti: “Postoje žene koje ne vole svoje materinstvo, uzorne majke kleče pred Gospom”

Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, tijekom večernje mise na svetkovinu Gospe od Zvečeva u crkvi sv. Anselma u Ninu rekao je da postoje žene koje ne vole svoje materinstvo. Također, govorio je i o pravu na pobačaj pa rekao da se u ime ženskih prava traži podrška u zakonima koji odobravaju uništenje života prije poroda, piše Bitno.net.

“Susret dviju velikih žena i majki, Marije i Elizabete, povod je za razmišljati o ulozi žene i majke u crkvi, društvu i narodu. Proživljavamo veliku krizu dostojanstva žene i majke. Ima, naime, žena koje ne vole svoje materinstvo, pa u ime ženskih prava traže podršku u zakonima koji odobravaju uništenje života prije poroda. A to je perverzija onoga najsvetijega što je Bog stvorio pod majčinim srcem”, rekao je Puljić tijekom mise.

Priziv savjesti

Osvrnuo se na priziv savjesti ginekologa.

“U silnoj ofenzivi na priziv savjesti u slučaju žene koja je otkrila oboljelo čedo u svojoj utrobi i zatražila da ga se pobaci, oglasili su se pravni stručnjaci i liječnici pa stali u obranu važnog instituta priziva savjesti i rekli: ‘Nitko nas nema pravo prozivati i osuđivati zbog instituta priziva savjesti.'”

“Pravo na život je temeljno ljudsko pravo i preduvjet svakog drugog ljudskog i građanskog prava”

Puljić je komentirao Hod za život.

“Oni su glas onih koji glasa nemaju. Najnezaštićeniji koji ne mogu reći: ‘Ja želim živjeti, pustite me da se rodim’. Hod za život je njihova obrana, obrana njihovog prava na život. Pravo na život je temeljno ljudsko pravo i preduvjet svakog drugog ljudskog i građanskog prava. Ne može život biti podložan nekom drugom zakonu. Život je zakon! On je iznad svih zakona i on je temelj svih zakona. Stoga se osjeća velika potreba kreposnih i duhovnih žena i majki koje imaju veliko srce i stabilnu vjeru”, rekao je Puljić.

“Gospa je uzor ženama, uzorne majke kleče pred Gospom”

“Nema pravoga materinstva bez Boga, bez vjere, bez molitve i pobožnosti, bez milosnoga i sakramentalnoga života. Gospa je uzor svim ženama i majkama. Uzorne majke kleče pred Gospom, najvećom i najsvetijom ženom i majkom te mole njenu pomoć i blagoslov. One nalaze snagu pred oltarom i na pričesnoj klupi, uz vječno svjetlo Isusove dobrote i ljubavi. U suvremenom mentalitetu protivnom životu treba češće isticati ljepotu materinstva.

Majka je ljudima uvijek bila velika, nju se štovalo i voljelo, slušalo. Kada nas drugi zaborave, sigurni smo da nas naša majka neće zaboraviti ni napustiti. Majka je veliki prirodni misterij i izvor života koja hrani, štiti i brani mlado biće kad je nemoćno i potrebno zaštite. Stoga, reći za nekoga da je ‘dobar kao majka’ zapravo je najljepši kompliment nečijoj plemenitosti i čovjekoljublju. Takvo materinstvo uvijek pobuđuje poštovanje i predstavlja se kao ljudski i moralni ideal”, rekao je Puljić tijekom mise, prenosi Bitno.net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...