U ponedjeljak rano ujutro zanimljiva pojava na horizontu, svakako pogled podigite prema nebu

U ponedjeljak u rano jutro 16. svibnja 2022. dogoditi će se jedina pomrčina Mjeseca vidljiva iz Hrvatske u 2022. godini, a moći će se promatrati između 3.30 i 5.30 sati. Mjesec će početi ulaziti u Zemljinu polusjenu oko 3.30 i u tom trenutku će početi manje sijati, a u punu Zemljinu sjenu će početi ulaziti oko 4.30 i počet će poprimati crvenkastu boju. Sve će to trajati do oko 5.30 kada u našim krajevima Mjesec zalazi pa nećemo moći vidjeti cijeli tijek pomrčine Mjeseca, izvijestili su iz Hrvatskog astronomskog saveza a prenio je Glas Istre.

Ujedno napominju da će astronomska društva i druge organizacije koje surađuju s Hrvatskim astronomskim savezom na nekoliko lokacija u Hrvatskoj organizirati javna opažanja ove pojave. Pula, ovaj put, nije među njima saznajemo od Damira Šegona, voditelja pulske Zvjezdarnice.

Za promatranje ove prirodne pojave nije potreban teleskop, opažanje prostim okom ili malim dalekozorom jednako je zanimljivo. Gibanje Zemljine sjene preko Mjesečeve površine može se prostim okom uočiti i kroz nekoliko minuta, iako samo trajanje potpune pomrčine može potrajati i do gotovo dva sata, objašnjava Damir Šegon.

On naglašava “da će ova pomrčina Mjeseca – koja će se iz naših krajeva vidjeti kao djelomična, što znači da će dio Mjeseca neće biti zakriven Zemljinom sjenom – biti zanimljiva i stoga što će se u jednom momentu iznad horizonta moći vidjeti istovremeno i Mjesec i Sunce (u trenutku izlaska Sunca, oko 5.37 po ljetnom mjerenju vremena). Razlog tome je u činjenici da se svjetlost u atmosferi Zemlje lomi pa stoga vidimo i objekte koji se uistinu nalaze ispod horizonta, a taj je efekt poznat kao astronomska refrakcija”.

Ukoliko netko ima mogućnost istovremeno vidjeti sjeveroistočni i jugozapadni horizont, u trenutku izlaska Sunca moći će točno ‘prekoputa’, na suprotnoj strani horizonta vidjeti i dobrim dijelom pomračeni Mjesec, kaže Šegon za Glas Istre.

Nikako golim okom promatrati Sunce, pogotovo ne kroz dalekozor ili teleskop!

Za one koji imaju namjeru dalekozorom ili teleskopom opažati pomrčinu Mjeseca te pogledati izlazeće Sunce, Damir Šegon ima važno upozorenje. “Nikako se ne smije golim okom promatrati Sunce, a pogotovo ne kroz dalekozor ili teleskop, jer u suprotnom može doći do teških oštećenja ili gubitka vida! Iako u trenutku izlaska Sunce može djelovati bezazleno za golo oko, međutim dalekozor ili teleskop prikupljaju dovoljno infracrvenog zračenja i mogu nanijeti trajnu štetu”, kaže Damir Šegon.

Gledanje pomrčine u našem gradu organizirano je s pozdrava suncu u 3:30.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...