Glasovac: “Sumanuto je misliti o mastriškim kriterijima dok građani skapavaju od gladi”

Sabina Glasovac, saborska zastupnica i potpredsjednica SDP-a, komentirala je u N1 Studiju uživo Vladin paket mjera protiv inflacije, ali i predstavila SDP-ov prijedlog.

“Građani su skeptični, razumljivo, jer se sve teže živi. Vlada reagira, ali slabo i zakašnjelo. To je nešto što ne ulijeva sigurnost. Mnoge vlade reagiraju od 10. mjeseca prošle godine, a kod nas se stvari poprilično sporo događaju”, ocijenila je Glasovac ističući da donesene mjere nisu sveobuhvatne.

Trećina stanovnika nije u stanju podmiriti osnovne životne potrebe

“Znam da se mi nadamo da će nas sezona spasiti, ali moramo misliti na naše sugrađane jer ako oni nemaju osjećaj da mogu preživjeti, na jesen ćemo imati ogroman problem”, dodala je.

Navodi da je Vladi bitno samo punjenje proračuna.

“Ono doprinosi ispunjenju mastriških kriterija koji su preduvjet za ulazak u eurozonu. Razumijem da je to nacionalni interes i to nam treba biti cilj, ali sumanuto je ići prema tome ako građani skapavaju od gladi”, poručila je Glasovac.

Kazala je da trećina stanovnika nije u stanju podmiriti svoje osnovne životne potrebe.

“Sve ovo što se i daje uopće ne zadovoljava zadržavanje postojećeg standarda”, rekla je.

SDP-ov prijedlog mjera

Govoreći o SDP-ovom prijedlogu paketa mjera protiv inflacije koji bi proračun stajao 5,5 milijardi kuna, predstavila je prvo neke mjere za pomoć građanima, a onda i za pomoć poduzetnicima.

“Predlažemo da se kao kratkoročna mjera ponovno planira novi inflatorni dodatak za umirovljenike, ali da se on proširi i na zaposlene čija su primanja manja od 4000 kuna. Drugo, želimo da se promjeni formula obračuna mirovina na način da ona prati povećanje cijena. Treće, vidjeli smo da zamrzavanje cijena nije dovelo do nikakvih učinaka, finalni proizvodi nisu bili jeftiniji. Smatramo da trebamo jačati standard naših građana na način da se neoporezivi dio dohotka podigne na 5000 kuna kako bismo osigurali da veći dio odlazi zaposlenima. Isto tako, vaučere bi trebalo proširiti jer ih trenutno koriste samo korisnici zajamčene minimalne naknade i osobe koje koriste osobnu invalidninu. Smatramo da bi se taj spektar trebao proširiti i na građane koji koriste pomoć u kući”, predstavila je Glasovac, a onda je nastavila vezanu uz dio paketa namijenjen pomoći poduzetnicima:

“Smatramo da bi trebalo otići još dalje, postoji još prostora da se država odrekne dijela svoga prihoda i da se olakša s manjom cijenom goriva. Smatramo da bi se prag za ulazak u sustav PDV-a treba podići s 300 tisuća na 350 tisuća kuna. Dobro bi bilo kada bismo išli sa subvencioniranjem električne energije, kao što smo učinili s plinom. Dugoročnija mjera bi bila da se ubrza tranformacija na održive izvore energije kroz oslobađanje od plaćanja PDV-a korisnika malih solara.”

Misli da ne bi bilo potrebno zaduživanje u ovom trenutku za taj paket mjera “jer se vidi kako se proračun puni”.

“Kada bi se ovih dodatnih 5 milijardi investiralo, smatramo da bi to proračun preživio, a pomoglo bi se i građanima da prežive”, dodala je.

O najavama HDZ-a da će s novim paketom ići najesen, kaže da je to kasno.

“Drugo, nismo niti čuli u što se planira ulagati tako da građani ne mogu ništa planirati”, kazala je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...