Aktualni sat Gradskog vijeća Zadra: “Kada će se urediti plaže i učionice klimatizirati, što je s centrom moderne umjetnosti, kada će “A je to” završiti aglomeraciju…?”

Aktualni sat Gradskog vijeća uvijek je zanimljiv i informativan. Tako je i današnja sjednica GV-a obilovala nizom upita koji se odnose na problematiku koja posebno žulja Zadrane, po mišljenju vijećnica i vijećnika…

PLAŽE

Danijel Radeta (SDP) upozorio je i kako je Grad pun turista, u kampanji se obećavalo uređenje plaža u Diklu i na Boriku, a sad smo ušli u sezonu bez ijedne uređen plaže, ne zna zašto se to događa. Iskazao je, između ostalih, i zanimanje kada Zadrani i Zadranke mogu očekivati prvu uređenu plažu, jer Kolovare to nije, upozorio je Radeta. Gradonačelnik Dukić odgovorio je kako je uređen prvi, obalni dio, te projekt ide dalje, poručio je gradonačelnik Zadra.

Radeta je gradonačelnika upitao gdje se on kupa.

– Zadar jedini grad koji nema ispust otpadnih voda u more, možete se kupat gdje god želite, osobno odem na bazen, a posebno mi je drago da se uređuju riva i luka, cijeli obalni pojas će biti uređen, ali na vama je što će se u budućnosti raditi – poručio je Dukić.

MUZEJ i EKSPONATI

Danijela Vukoša (SDP) upitala je zašto je odgođeno postavljanje eksponata iz Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti i upitala vijećnicu Dinu Bušić jesu li znali da nemaju uvjete ili su o tome građane, kako je kazala, „lagali“? Pročelnica Bušić na to je odgovorila da će sve biti realizirano u ovoj godini:

-Grad Zadar će stvarno postati centar moderne umjetnosti i to još u ovoj godini. Dakle, u 11. mjesecu se vidimo. Najavili smo, nismo precizirali datum, ali smo rekli da će biti ove godine, 2022… i bit će- rekla je Dina Bušić.

TUĐMANOVA

HDZ-ov Damir Burčul upozorio je, pak, na nelogičnosti u ulici Franje Tuđmana, naročito po pitanju biciklističke staze i prostora za pješake, a zanimala su ga i nagađanja o rastu cijena za realizaciju CGO u Biljanima.

-Ovih dana smo čitali da se cijena podiže za 100 milijuna kuna pa pitam gradonačelnika ima li kakav okvir da je to 100 milijuna ili može ići i iznad-  upitao je Burčul, na što je Dukić odgovorio kako CGO ide svojim tijekom te se početkom iduće godine očekuje probni rad i zatvaranje odlagališta Diklo.

DIKLO

Drita Dunatov ogorčena je stanjem aglomeracije na Diklu i uz špicu animirane serije “A je to”,  ocijenila kako bi  radove „bolje izvela djeca iz dječjeg vrtića s kanticama i lopaticama nego izabrani izvođač“.

-Pozivam vas u moju ulicu koja je već peti put kopana. “Elitni izgled” Dikla, a asfalt uz rivu ne liči na asfalt,. Ako je ono slika Dikla, onda je to žalost. Dođite i pogledajte što se radi, a ne da nadzor nadzire radove preko slika s mobitela – poručila je Dunatov, pitajući hoće li se građanima zbog toga smanjiti cijene komunalija. Gradonačelnik Dukić je u odgovoru rekao kako su svjesni svih problema s izvođačem radova.

-Nemam tu što reći, čekam završetak radova, a kada se to dogodi svi ćemo reći – to je i prije trebalo. Svjestan sam sezone, dogovorili smo samo prvi sloj asfalta, puno promjena ima i radit će se još, ali kad se završi, vjerujem da će život građana biti puno bolji- zaključio je Branko Dukić.

UČIONICE BEZ KLIME

-Danas je zadnji dan školske godine, a već više tjedana temperature prelaze preko 30 stupnjeva. Ne znam, je li znate, da mnoge učionice nemaju klime, to su teški uvjeti za rad i za djecu i profesorima. I prije deset godina sam o istoj stvari govorila i ništa se nije ili ako je, onda se vrlo malo promijenilo. Dajemo pozajmice, kredite, jamci smo svima, dajemo milijune onima koji nisu zaslužili, a djeca i profesori rade u jako teškim uvjetima – kazala je Irena Dragić (SDP). Pitala je i je li Grad osigurao sve da na jesen i zimu škole budu grijane, a također je upozorila kako još uvijek nije dobila odgovor o naknadi za zemljište na Novom Bokanjcu gdje je izgrađena Katolička osnovna škola Ivo Mašina.

Pročelnik Joso Nekić odgovorio je kako će škole klimatizirati.

– To su skupi projekti, ove godine ćemo klimatizirati OŠ Voštarnica, i za njih ide 500 tisuća kuna. Što se tiče grijanja i energije, strašno je poskupila, ali niti jedna vitalna potreba škola nije ugrožena, niti će biti. Vi ste se ovdje malo bahatili i davali novac za potrebe za koje kao Grad nismo nadležni, a mogli ste ta sredstva tu uložiti. Malo se zapitajte koliko vi doprinosite tome da uvjeti budu takvi kakvi bismo svi željeli – rekao je i dodao Nekić.

TŠC

Bruno Milin (TŠC) zanimalo je koliko je korisno i pametno za građane to što je točka o izradi DPU-a Tehničkog školskog centra skinuta s dnevnog reda.

– Ravnatelj i učenici su nam podnijeli zahtjev za izgradnju kako bi dobili suvremene uvjete dostojne vremena u kojem živimo. Znači li to da se dvorana neće graditi i hoćemo li ostaviti učenike bez dostojnih uvjeta – upitao je Milin.

– Bez izmjene plana ne mogu se ishoditi građevinska i uporabna dozvola. Ravnatelj škole me zvao i pitao što može raditi, ali ne može ništa! Jer ne može dobiti dozvole, no u planu je u tekstualnom dijelu obuhvaćena isključivo dvorana i objekt koji se koristi za nastavu, izvan toga se ne može ništa dogoditi – kazao je pročelnik UO za prostorno uređenje i graditeljstvo, Darko Kasap.

GRADSKA UPRAVA I ZAPOSLENICI

Odlazak zaposlenika iz gradske uprave prokomentirao je Nino Mrčela.

– Napusti vas je Jerko Trogrlić, nakon njega Marina Mihovilović Pajkin, a zadnje i Neven Klarin. Što se to zbiva, u čemu je problem i tko vas sljedeći napušta – upitao je vjećnik SDP-a.

– Nitko me nije napustio, a sa svima sam u dobrim odnosima. Što se tiče Trogrlića, vi ste to isprovoicrali, ali ja sam jako dobar s njim. A što se tiče ostalih suradnika, nema ničeg na što vi aludirate, mi ćemo upravu pomlađivati, zadnjih nekoliko godina se to mijenja jer dajemo priliku mladim ljudima da se afirmiraju-  kazao je Dukić dok je Mrčela dodao kako se odsutnost ljudi koji su otišli uopće ne primjećuje, što, napomenuo je, „govori koliko smo bili u pravu kad smo rekli da su to bespotrebna radna mjesta“, zaključio je Nino Mrčela.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...