HDZ nedodirljiv, SDP s povijesno niskom podrškom. No i Vlada gubi potporu, a u zemlji raste – pesimizam!

Dolaskom ljetnih mjeseci pojačan je naglasak na teme vezane uz turizam, ali i na zdravstveni sustav za koji se najavljuje reforma.

HDZ i dalje suvereno vlada Hrvatskom, a da su danas izbori, osvojio bi 29,3 posto. Daleko iza njih je SDP na najnižem rejtingu u povijesti od 12,8 posto, donosi novi Crobarometar Nove Tv.

MOST se bori za treće mjesto i dobiva 9,1 posto, a MOŽEMO 8,9 posto. Domovinski pokret je na 6,3 posto.

Nema promjena kod ostalih stranaka. Centar je na 2,2 posto, HSU 2,1 posto. IDS je na 2,1 posto. HNS je na 1,9 posto, a isti rejting ima i HSS.

Hrvatski suverenisti su na 1,1 posto. Blok za Hrvatsku je na 1 posto, Radnička fronta isto na 1 posto. Ostale stranke su ispod 1 posto i sve zajedno imaju 3,3 posto. Zato raste broj neodlučnih i sada ih je 16,8 posto.

Radom Vlade nezadovoljno je 67 posto građana, a zadovoljno njih 26 posto, ne zna 7 posto.

Raste i pesimizam u zemlji i sada 74 posto građana misli da zemlja ide u lošem smjeru. Da idemo dobro, smatra 19 posto birača, a ne zna njih 7 posto.

Većina ne podupire rad predsjednika
Većina birača ne podupire rad predsjednika Milanovića, njih je 52 posto, a podupire ga 41 posto birača, ne zna 7 posto.

Zoran Milanović i dalje je najpopularniji političar u zemlji. O njemu pozitivan dojam ima 49 posto ispitanika, a njih 44 posto ima negativan dojam.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević može računati na 44 posto birača koji o njemu imaju pozitivan dojam, njih 39 posto misli suprotno.

Božo Petrov mora znati da o njemu 43 posto birača ima negativan dojam, a 40 posto pozitivan.

Ivan Penava ima 40 posto birača koji o njemu misle negativno i 35 posto koji misle suprotno.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ima pak 58 posto birača koji o njemu misle negativno, a samo 34 posto misli pozitivno.

O predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu 49 posto birača misle negativno, ali i mršavih 29 posto koji misle pozitivno.

Kada se građane pita koji su najveći problemi u zemlji, na prvom mjestu je recesija. To brine 19 posto ispitanika. Nezaposlenost brine 14 posto građana.

Korupcija na visokoj razni problem je za 13 posto ispitanika, a inflacija za njih 11 posto, životni standard i plaće problem su za 11 posto ispitanika.

Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu na 990 građana metodom osobnog razgovora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...