Iz tiska izašla monografija Starigrad – Paklenica

Iz tiska je izašla monografija „Starigrad-Paklenica“, objavljena u izdanju Sveučilišta u Zadru i Općine Starigrad.

Znanstvena monografija Starigrad-Paklenica kroz 26 poglavlja na 523 stranice dokumentira stanje, ali i daje uvid u povijest, kao i u perspektivu razvoja područja Općine Starigrad. Radovi autora grupirani u četiri cjeline su obuhvatili područja arheologije, povijesti, povijesti Crkve, jezičnih osobitosti, kulturne baštine, geografskih i prirodnih značajki starigradskog područja, te gospodarstva.

Svaki od radova osvrnuo se na perspektive razvoja Općine, a velik broj radova izravno ih je i propitivao, uvažavajući pritom sve realne čimbenike koji na taj razvoj utječu, od onih prirodnih, do društvenih i ekonomskih, ali i svjetske trendove i mogućnosti razvoja u globalnom kontekstu.

Urednici Ante Uglešić, Zoran Šikić i Marijana Tomić u predgovoru ističu da će tako koncipirana monografija pridonijeti boljem poznavanju povijesti i prirodnih datosti područja Općine Starigrad te usmjeriti i potaknuti daljnje rasprave o modelima razvoja.

Također ističu zahvalu autorima na prinosima, izdavačima, Sveučilištu u Zadru i Općini Starigrad, na izdvojenim sredstvima i potpori objavljivanju ove vrijedne monografije, te osobito recenzentima na značajnom doprinosu njezinoj sadržajnoj i znanstvenoj kvaliteti.

Predstavljanje monografije održat će se 28. lipnja 2022. u 18 sati u posjetiteljskom centru „Podzemni grad Paklenice“ u Nacionalnom parku Paklenica, gdje je 2018. održan i znanstveni skup Starigrad-Paklenica.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...