Lukić pitao zašto je Zadar među najskupljima u Europi: “Što to naš grad nudi da nabijamo cijene, pa će se neki nakon sezone čuditi zašto je prazan…”

Na sjednici Gradskog vijeća Zadra, posebno je zanimljiv istup i upit na Aktualnom satu imao HSP-ov Mate Lukić, koji je prozvao ugostitelje da bezobrazno i bezrazložno dižu cijene, a ne nude ništa. Pitao je gradonačelnika Branka Dukića planira li poduzeti nešto nakon što je objavljeno da je Zadar najskuplji grad u Hrvatskoj i jedan od tri najskuplja u Europi.

-S djetetom sam izašao u grad i mali sladoled, radler i sok platio 80 kuna. Što to naš grad nudi da nabijamo cijene? Ne obraćam se i ne ljutim zbog svih ugostitelja, nego onih pohlepnih i bezobraznih koji se onda nakon sezone pitaju zašto nam je prazan grad. Neki od njih su mladencima dan prije vjenčanja podignuli cijenu sjedalice za 20 ili 30 eura. S tim ljudima treba sjesti i objasniti da rade štetu cijelom gradu – rekao je Lukić, a gradonačelnik se složio s ocjenom o visokim cijenama u ugostiteljskim objektima, no nikako ne i ocjenom da je Zadar najskuplji grad u RH. Nabrojao je potom javne usluge za koje tvrdi da su među najjeftinijma u Hrvatskoj – poput javnog prijevoza, cijene vrtića…

-I mene su iznenadili napisi o skupoći grada, pogotovo jer grad ima dosta niske cijene davanja za građane i poduzetnike, komunalna naknada je značajno jeftinija nego u Zagrebu i Osijeku, odvoz smeća među najpovoljnijim, cijene autobusnih karata se nisu mijenjale od 2005., parking je u sredini, vrtić među najpovoljnijima, koncerti tijekom ljeta subvencionirani ili besplatni, sportske aktivnosti većinom subvencionirane, kazalište među najjeftinijima,… Sad, zašto kilo pomidora košta 15 kuna možda nam vijećnica Dunatov može objasniti, zašto je rižot 130 kuna, zašto su cijene najma takve, možda nam može objasniti Radeta kao predsjednik fiktivne udruge iznajmljivača – odgovorio je Dukić.

Podsjetimo, prema portalu Numbeo, kako je prije neki dan prenio Večernji list, Zadar je najskuplji grad za život u Hrvatskoj. U Zadru je prosječnoj četveročlanoj obitelji za život potrebno 18.973,92 kune i to bez najamnine, a samcu za mjesečne troškove treba 5.486,52 kune. Zadar je 10,45 posto skuplji nego Zagreb, a najamnina u Zadru je u prosjeku 22,08 posto veća nego u Zagrebu.

Drugi na listi je Dubrovnik. Prosječnoj četveročlanoj obitelji potrebno je 18.453,15 kuna za život u Dubrovniku i to bez troškova najamnine, dok su prosječni mjesečni troškovi za samca 5390 kuna bez najamnine. Dubrovnik je 9,34 posto skuplji od Zagreba, no cijena najma je u Dubrovniku u prosjeku 12,65 posto manja nego u Zagrebu.

U Zagrebu četveročlanoj obitelji za život treba 16.769,81 kuna (samcu 4.874,39 kn). U Rijeci je četveročlanoj obitelj za život potrebno 15.370,73 kune za život (samcu 4.392,67 kuna) te je Rijeka 6,81 posto jeftinija od glavnog hrvatskog grada, dok je cijena najma 22,30 posto niža nego u Zagrebu. U Splitu pak četveročlanoj obitelji za mjesečne troškove treba 15,073,86 kuna za život (samcu 4.312,83 kune) te je Split 6,93 posto jeftiniji od Zagreba, a najam je 10,77 posto niži nego u Zagrebu.

Od većih gradova, život je najjeftiniji, čini se, u Osijeku.

Četveročlanoj obitelji za život je potrebno 13.295,23 kune (samcu 3.894,22 kune i to bez cijene najma), dok su u Osijeku troškovi života niži za 15,24 posto nego u Zagrebu, a cijena najma niža je za 42,65 posto.

Prema tom portalu, Hrvatska je jedna od najskupljih država u ovom dijelu Europe. Nalazimo se na 59. mjestu po skupoći, a Srbija je na 94 mjestu. Kosovo je na 134. mjestu, a Bosna i Hercegovina na 96 mjestu. Najskuplje države na svijetu su Bermuda, Švicarska, Norveška, Island, Barbados…


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...