Maksimalna kazna. Otac koji je ubio svoje troje djece osuđen na 50 godina zatvora…

Harald Kopitz (57) priznao je danas krivnju za ubojstvo svoje troje djece. Kopitzu je na zagrebačkom Županijskom sudu danas počelo suđenje iza zatvorenih vrata zbog optužbe da je u rujnu prošle godine u stanu ubio svoje troje djece, piše Index.hr.

Sud je u 14 sati objavio da je Kopitz nepravomoćno osuđen na 50 godina zatvora, što je maksimalna zatvorska kazna u Hrvatskoj. Za smrt svakog djeteta pojedinačno dobio je po 27 godina. Peteročlano sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Ivom Gradiški Lovreček presudu je donijelo u jednom danu.

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost. Odluku da suđenje Kopitzu ne bude javno sutkinja Iva Gradiški Lovreček donijela je uz suglasnost optuženog, njegove obrane i tužiteljstva radi zaštite dostojanstva pokojne djece i njihove majke. Kopitz je prethodno na sud doveden iz zatvora s lisicama na rukama, a sudnica je ispražnjena prije nego što se izjasnio o krivnji.

Bio je optužen za tri kaznena djela teškog ubojstva, za što mu je prijetila kazna i do 50 godina zatvora. Izricanje presude ranije je bilo najavljeno za petak.

Tužiteljstvo Kopitza tereti da je 24. rujna 2021. oko 22 sata u stanu u zagrebačkom naselju Mlinovi, gdje je boravio sa svoje troje djece, od kojih je dvoje imalo sedam i jedno četiri godine, “s unaprijed stvorenom namjerom da ih ubije iskoristio povjerenje djece prema njemu kao ocu i počinio navedena kaznena djela”.

Istražitelji su, podsjetimo, prvo vjerovali da je Kopitz djecu ugušio, ali naknadno je utvrđeno da je prvo djecu omamio tabletama, a potom ih ugušio. Prvo je djecu otuširao, a potom stavio 30 tableta lijeka Diazepam u topli kakao, kojeg su djeca popila.

Mediji su pisali da je Kopitz živio i radio u Zagrebu, gdje je imao svoje tvrtke, te da je radio za više velikih kompanija kao financijski konzultant i pregovarač. Majka ubijene djece radila je u jednom dubrovačkom hotelu, a djeca su bila s ocem tijekom vikenda.

Vještačenjem provedenim u Bolnici za osobe lišene slobode utvrđeno je da je Kopitz bio ubrojiv u trenutku zločina.Kopitz je nakon ubojstva djece pokušao ubiti i sebe. Nakon monstruoznog zločina prebačen je u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče, a poslije toga u zatvor. Tvrdio je da mu je teško i da mu je žao što je još uvijek živ. Rekao je da mu je istekla najamnina za stan te da više nije imao kamo otići. Upravo to je naveo kao motiv za nezapamćeni zločin.

Kopitz je rekao da je zbog toga odlučio sebi oduzeti život, a prije toga i vlastitoj djeci kako “ne bi bio sam, već kako bi i djeca bila zajedno uz njega kada umre”.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...