Američki State Department ponudio je nagradu od 10 milijuna dolara za vrijedne informacije. Evo što traže…

Američki State Department ponudio je nagradu od 10 milijuna dolara za informacije o navodnom ruskom uplitanju u predsjeničke izbore 2016. u SAD-u.

“State Department traži informacije o Agenciji Internet Research Agency LLC (IRA), Jevgeniju Viktoroviču Prigožinu i povezanim ruskim subjektima i suradnicima zbog njihovog miješanja u američke izbore”, priopćio je State Department medijima u četvrtak.

SAD je već nametnuo sankcije pojedincima i subjektima koji su povezani s vođom i financijerom IRA-e, “ruske farme trolova”. IRA je tvrtka sa sjedištem u Sankt Peterburgu koja je, prema tvrdnjama američkih dužnosnika, bila ključna za ruska nastojanja da se umiješaju u predsjedničke izbore 2016. State Department dodaje da je Prigožin ruski državljanin koji je financirao IRA-u, a da je ta agencija započela s operacijama uplitanja u američki politički sustav već 2014. Optužuju da je cilj IRA-e bio da “sije razdor”.

Američko tužiteljstvo istaknulo je kako je IRA preplavila društvene mreže lažnim izvješćima i teorijama zavjere kako bi iskoristila društvene podjele u SAD-u.

Ruska vlada opovrgnula je optužbe za uplitanje u izborni proces.

Odnosi na relaciji Washington – Moskva napeti su posljednjih godina zbog optužbi da je Rusija utjecala na izbore 2016. godine, zbog ruske invazije na Ukrajinu te zapadnih sankcija nametnutih Rusiji, prenosi Tportal.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...