Benja iz Zadra; Baštinicima terci pradidova naklonila se klapska prijestolnica; Voditeljica: “Uživam raditi s tim ljudima!”

Bi bi bi bi bicve pletu

bi bi bicve pletu

bi bi bicve pletu i draga gledaju…

… razlijegali su se dvorištem osnovne škole uz ušće Cetine glasovi, tonovi, rime, terci i usklici podrške i oduševljenja njih desetak na bini i nekoliko stotina slušatelja i gledatelja na đačkim stolicama.

I onda je uslijedio pljesak. Dugi, snažan, ma najjači i beskrajan…

U subotu, 11. lipnja na Trgu kralja Tomislava u Omišu održana je podno drevne gusarske utvrde Mirabella- Prva smotra dječjih klapa – nova kategorija natjecanja na Festivalu dalmatinskih klapa. U organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Agencije za odgoj i obrazovanje, OŠ Josip Pupačić i FDK Omiš, na smotri u kategoriji A, do petnaest godina, prvo mjesto i Zlatni omiški grdelin pripao je klapi Cvit iz Imotskog pod vodstvom Vanje Domazet, Srebrni omiški grdelin domaćoj klapi Bepo dok je Brončani omiški grdelin pripao klapi – Benja iz Zadra. Prema broju bodova, iznad devedeset, sve tri klape zavrijedile su prvu nagradu Festivala.

-Kalelarga, Kalelarga… odzvanjalo je istu večer uskim kaletama Omiša.

Dječja klapa Benja iz Zadra, iz OŠ Šimuna Kožičića Benje, imala se čemu radovati, osmijeh s lica nije skidala Marija Vičević, inače magistra glazbene kulture i profesorica glazbene kulture u OŠ Š. K. Benje, u ovom slučaju sjajna voditeljica…

-Kako je i kada nastala klapa? Prije… 4 godine, leti vrijeme, nastala je na moju inicijativu, upravo kad sam došla raditi u tu osnovnu školu, 2018. S obzirom na moje dotadašnje klapsko iskustvo i volju za radom, prijedlog o osnutku dječje klape kao izvannastavne aktivnosti u našoj školi zdušno je prihvatio tadašnji ravnatelj Marko Marin i na tome mu velika hvala. Današnja postava  oformljena je u rujnu 2021. i upravo je ona ostvarila brojne uspjehe u kratko vrijeme, zaista sam izuzetno i sretna i ponosna – kazuje nam mlada klapska „mentorica“.

Tko čini aktualnu postavu klape Benja (poimenično, razred i glas)?

-Trenutnu četveroglasnu mješovitu postavu Benja čine učenici od 6. do 8. razreda. To su, nekakvim redom, 1. glas: Antea Bilaver (6. razred), 2. glas: Leina Kovačević (6. r.), Ema Pijaca (6. r.), India Savić (7. r.), Viktoria Jelić (7. r.), Marta Ćurko (7. r.), 3. glas: Lucija Marušić (8. r.), Rafaela Šuljić (8. r.), Jere Kesić (7. r.), 4. glas: Luka Pavin (8. r.) i Toni Čurković (8. r.). Treba reći kako su članice i članovi klape pomno birani i to na temelju učeničkih talenata, pjevanja na satu, izražavanja s glazbom i uz glazbu te cjelokupnog angažmana u glazbenoj kulturi. Naravno, vrlo je bitan kriterij tu i odnos prema radu. Na to posebno obraćam pažnju. Uz talent, svaki pjevač i pjevačica u klapi trebaju biti prvenstveno odgovorna osoba. Uglavnom sam učenice i učenike pojedinačno pitala bi li voljeli pjevati u klapi pa bi oni došli, predložili još nekog svog kolegu, kolegicu i prijatelja, prijateljicu iz škole i tako je sve malo po malo krenulo. Kad su počele intenzivne probe i pripreme za nastupe, više nije bilo mjesta za izostanke i još manje stvaranje neke loše atmosfere među ekipom, stoga je do kraja ostalo onih najsjajnijih i najhrabrijih 11! Zanimljivo je da od 11 članova i članica samo 4 pohađa glazbenu školu. Imala sam pravu sreću s njima jer, osim što su odlični pjevači, oni su jako kvalitetne osobe i super učenici. Uživam raditi s tim ljudima…

Klapa je najviše zapažena u doba korone kad je sudjelovala u tri božićna projekta.

-Dvije smo pjesme – covera izveli vokalno-instrumentalno, a jednu „a cappella“. Za sve tri pjesme snimljeni su i spotovi te objavljeni na Youtube kanalu. Tada ih je prepoznala i grupa Opća opasnost i gospodin Mario Vestić koji im piše pjesme,  projekte su popratili i brojni mediji, bili smo gosti televizijskih i radijskih emisija. Zatim, kad je epidemiološka situacija popuštala, klapa je nastupila u Škabrnji, na obilježavanju pogibije hrvatskih branitelja, u Zadru na obilježavanju svečane manifestacije „Zadarski mir“, u Vukovaru na manifestaciji „Svi zaJedno Hrvatsko Naj“ te u Zadru na nekoliko priredbi i smotri. Posebno zapažen bio je nastup na natjecanju državne razine, 27. svibnja 2022., na 12. Festivalu dječjih klapa u Zadru, gdje je klapa osvojila 2. nagradu stručnog ocjenjivačkog žirija te 11. lipnja na 1. smotri dječjih klapa u sklopu Festivala dalmatinskih klapa u Omišu gdje je klapa osvojila 1. nagradu stručnog ocjenjivačkog  žirija!

Koliko djeca vole i poznaju klapsku pjesmu, ipak je to neka nova generacija?

-Vjerovali ili ne, ova zadarska djeca jako vole i žive klapsku pjesmu! Nije to krenulo samo tako i lako, već sam ih postepeno uvukla u svijet klapa. Kad je tek krenula moja faza upoznavanja s učenicima, dok su neki od sadašnjih klapaša bili tek četvrti razred, govorili su: „Ma, može ova tradicijska, ali dajte i koju popularnu“. Haha. Tako sam, uz kombinaciju  krenula raditi aranžmane nekih popularnijih pjesama, uz instrumentalnu pratnju i to im se svidjelo, no kad su s vremenom shvatili da je ipak ono izvorno, pravo klapsko pjevanje „a cappella“, bez instrumentalne pratnje i da to ne može svatko, jako su „zagrizli“ i sretni su što jedno s drugim mogu pjevati čak četveroglasno, pokazati što su naučili i natjecati se s vršnjacima i vršnjakinjama, drugim hrvatskim dječjim klapama.

Mali veliki klapaši vježbaju u školi u učionici glazbene kulture, skoro svaki drugi dan ili po potrebi. Iako je u zaduženju propisano puno manje, s jednim ili dva školska sata ne može se napraviti puno posla, stoga voditeljica koristi prilike za rad s klapom kad god mogu i djeca i ona…

-Budući da je jedna članica klape iz suprotne smjene, nalazimo se nakon njene, a prije početka nastave ostalih članova i obrnuto. Snalazimo se svakako. Imamo i zajedničke i pojedinačne probe, za vrijeme korone vježbali smo i vani, na igralištu, ispred škole, ništa im nije teško. Nemam pravih riječi kako bih to zajedništvo opisala. Jedna je naša članica prije nekoliko mjeseci imala veoma zahtjevnu operaciju kralježnice te su njeni roditelji ustupili vlastiti stan za probe, kako bi klapa mogla doći kod nje i ona, uza sve svoje teškoće i oporavak, mogla nastupati s nama. Njima sam na poseban način zahvalna i velika je radost i čast imati takve roditelje na usluzi- tvrdi Marija.

Koji repertoar najčešće koristite u svojim izvedbama?

-Klapa njeguje četveroglasno „a cappella“ pjevanje naših klapskih, dalmatinskih tradicijskih pjesama. Naravno, spomenula sam i neke svoje vokalno-instrumentalne aranžmane, i to obrade božićnih pjesama „Raduj se, cijeli svijete“ i „Božić u Zadru“. Neki dan, za školski glazbeno-scenski festival Benja-fest, klapa je četveroglasno u mom aranžmanu izvela Lennonovu „Give Peace a Chance“ u suradnji s natjecateljima, učenicima naše škole te zadarskim bendom The Billy. Bila je to jako zanimljiva suradnja – kratko, ali slatko! – priča nam voditeljica.

Klapi je najveće poteškoće u radu dosad predstavljala epidemiološka situacija…

-… kad nam je bio gotovo pa zabranjen zajednički rad i preostale većinom individualne probe, a sad nam problem jedino predstavljaju financije tj. troškovi oko klapske odjeće, prijevoza i hrane jer se financiramo sami. Bez obzira na sve, nekako smo se snašli i mogu slobodno reći da bez pomoći roditelja učenika i učenica ne bih mogla ništa. Članovi i članice klape se našale da sam „bankrotirala“ na njih, ali držim da za njih vrijedi dati i zadnju lipu. Neshvatljivo je ne podržati takav talent, žrtvu i dobrotu ovih malih-velikih pjevača.

Koje ste pjesme izveli na FDK u Omišu – 1. smotri dječjih klapa?

-Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu klapa Benja je izvela dvije tradicionalne dalmatinske klapske pjesme: „Spušta se noć“ (obrada: Velebit Veršić) i „Lipe ti su Zadarke divojke“ (obrada: Blagoje Bersa), i to četveroglasno, „a cappella“. Iste pjesme izveli su i u Zadru na 12. Festivalu dječjih klapa.

Najava nekih idućih nastupa, ide li klapica sad na školski odmor, pa onda na jesen u klapski život iznova?

-U subotu, 25. lipnja smo nastupili na klapskoj smotri u Vinjercu s još nekoliko klapa. Organizatori smotre su prepoznali rad klape Benja te odlučili biti gosti velikim, odraslim klapama. Nakon toga je uslijedio zasluženi predah jer je ova godina posebno klapi bila prepuna događanja i potrebno je „napuniti baterije“ za iduću školsku godinu. Neki od organizatora smotri već nagovještavaju poziv klapi na svoje ljetne smotre, ali o tome ćemo kad dođe trenutak. Upravo smo privatno u mini studiju snimili čak četiri tradicijske pjesme, tako da se uskoro mogu očekivati objave na Youtube-u. Ove nam godine odlaze čak četiri kvalitetna glasa iz klape, i to naši osmaši. Naravno, naš zajednički plan je da svoju suradnju nastavimo dalje, van škole jer odlazak iz škole ne znači i rastanak s ekipom iz klape Benja. Ne postoji rođendan kojeg ne proslavimo svi zajedno na palačinkama tokom godine, tako da sam sigurna da će se članovi i članice klape družiti i preko ljeta. Svakako se veselimo svim novim pothvatima!

NASTAVNICA i VODITELJICA

Marija Vičević (sestra poznatog nam Tv novinara Šime Vičevića, ako niste znali) rođena je u Zadru, a rodom je iz Povljane na otoku Pagu. Svoje glazbeno obrazovanje započela je u Osnovnoj glazbenoj školi Mirković u Novalji (smjer: glasovir), srednjoškolsko obrazovanje stekla u Glazbenoj školi Blagoja Berse u Zadru (smjer: glazbena teorija i solo pjevanje), magistrirala je na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu te stekla titulu magistre glazbene kulture, a od 2018. najprije radi kao profesorica teoretskih glazbenih predmeta na zamjeni u glazbenoj školi B.Berse, potom za stalno kao profesorica Glazbene kulture u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje, pri kojoj i djeluje Dječja klapa.

-Odmalena sam odrasla uz klapsku pjesmu jer mi je pokojni otac usadio ljubav prema njoj još kao pjevač u muškoj klapi Povljana, a zatim i moj brat koji je svirao u istoj klapi. Još na početku srednje škole krenula sam pjevati u otočkoj ženskoj klapi Kalada, a zatim za studentskih dana u splitskoj ženskoj klapi Ventula, s kojom sam osvajala brojne nagrade na hrvatskim i međunarodnim klapskim festivalima. Pjevala sam i u klapi Kurjože i Peružini. Naravno, uz klape sam bila članica zborova i vokalnih sastava. Posebno izdvajam svoje četiri „obitelji“: Scholu cantorum, Mješoviti zbor Umjetničke akademije, Mješoviti zbor Vox animae i Sv. Roko iz Splita. Četvorica ljudi kojima sam najviše zahvalna za svoj napredak, stečeno znanje, iskustvo i ljubav prema glazbi, posebno vokalnoj i čijom zaslugom radim ovo što sam danas su: Ante Rados, Tomislav Veršić, Vlado Sunko i Blaženko Juračić. Nikad im to ovako javno nisam rekla, stoga koristim priliku da im se od srca zahvalim. Zahvaljujući tim stručnjacima i prvenstveno dobrim ljudima, svoje znanje i ljubav imam priliku prenositi na nove generacije i nadam se da će barem neki od njih ići glazbenim stazama.

Klapa Benja mi iznimno znači i osim što su mi učenici, to su moji prijatelji i braća. Ponosna sam što sam njihova voditeljica jer su dokazali da svojim talentom, radom, trudom, voljom, žrtvom, odricanjem i ustrajnošću mogu postići čuda u tako kratko vrijeme, prije svega, oni su svi međusobno prijatelji, a to ostaje u trajnoj uspomeni i, kako je rekao jedan klapski znalac: „Ako nema prijateljstva, nema ni klape. Prijateljstvo je osnov’ da jedna klapa dugo i dobro djeluje!“,  iz svega srca zahvalna sam svakom članu i članici klape i njihovim roditeljima čija mi je podrška iznimno važna, neprocjenjiva!- ističe klapska voditeljica Marija.

MALI KLAPSKI ZADAR

Klapsko se natjecanje u Omišu odvijalo u dvije kategorije, a od ukupno osam dječjih klapa čak su tri zadarske klape nastupile u dvije kategorije, u kategoriji A – osnovna škola (12-14 godina), dječja klapa Benja i njihova mentorica, prof. Marija Vičević osvojila je prvu nagradu. Također, prvu nagradu u kategoriji B – srednja škola (15-18 godina) osvojile su klapa Feral i njihova mentorica, prof. Iva Mustać Klarić i klapa Tramontana i njihova mentorica, prof. Nada Smoljan. Klapu Benja čine jedanaest učenika Osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, klapu Feral sedmero učenika iz Gimnazije Vladimira Nazora i klapu Tramontana šestorka mješovite klape Baliniera s otoka Ugljana i Pašmana.

Klapama i njihovim voditeljima u obje su se kategorije dodijelile diplome za sudjelovanje te diplome i plakete za osvojene nagrade. Iskrene čestitke našim nagrađenim klapama i njihovim voditeljicama na iznimnim uspjesima i dosadašnjem ustrajnom radu! Veliki – Bravo, za “mali” klapski Zadar!

TRI VIDEO SPOTA, NIZ TV GOSTOVANJA, PUNO DRUŽENJA I- HUMORA

Kroz klapu Benja su prošli brojni članovi, no upravo sadašnja postava ostvarila je brojne uspjehe u kratko vrijeme, od 2020. do 2021. godine klapa je snimila čak tri video spota, i to dvije vokalno-instrumentalne skladbe – covere „Raduj se, cijeli svijete“ i „Božić u Zadru“, a potom a cappella pjesmu „Kad se Isus, Ditić, u Betlem porodi“. Za svoje projekte klapa je dobila veliku naklonost medija te brojne ovacije publike uživo i pred ekranima. U vrijeme epidemije, kad je većina nastupa bila onemogućena, na nagovor svoje voditeljice, ustrajno su vježbali te snimali audio i videospotove, izvedbe klape objavljene su na raznim radio postajama, internetskim portalima i televizijskim prilozima. Od gostovanja, klapa može izdvojiti televizijske priloge i intervjue u Dnevniku Nove TV, HRT-a i Diadore TV te u emisijama radija HRT Zadar, Antene Zadar, 057 i Novog radija. Klapa je nastupala u Zadru, Škabrnji i Vukovaru. Posebno se izdvajaju ovogodišnje plasiranje na dva državna natjecanja – 12. Festival dječjih klapa Zadar 2022. te na Festival Dalmatinskih Klapa Omiš 2022. – Smotra dječjih klapa.

Klapa njeguje četveroglasno tradicionalno dalmatinsko klapsko pjevanje a cappella, no na repertoaru se nađu i obrade popularnih pjesama. Osim pjesme i prijateljstva, članove klape veže i ista škola, poznanici, ali dobar smisao za humor. Međusobno se druže, motiviraju, nastoje biti što redovitiji na probama i poslušati svaki savjet, a tvrde kako je najvažnije međusobno razumijevanje i tolerancija. Dosad postignut uspjeh im jako puno znači te daje izvrstan „vjetar u leđa“.

Njihov rad objavljen na Youtube-u može se pogledati na sljedećim poveznicama:

https://youtu.be/h_UqDjRRuBM

 

NAPOKON OSTVAREN SAN MAESTRA LJUBE STIPIŠIĆA

U organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Agencije za odgoj i obrazovanje, Osnovne škole Josip Pupačić Omiš i Festivala dalmatinskih klapa Omiš u subotu, 11. lipnja na Trgu kralja Tomislava u Omišu održana je Prva smotra dječjih klapa. Nova je to kategorija natjecanja na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu koja se, nakon dvije godine odgađanja zbog pandemije, napokon realizirala. Smotra je ujedno Državno školsko natjecanje, važna karika u odgojno-obrazovnom procesu mladih i očuvanju naše hrvatske baštine i identiteta.

Na ušću Cetine sudjelovalo je devet dječjih klapa: BENJA – Zadar, BEPO – Omiš, CVIT – Imotski, FERAL – Zadar, MANINA – Blato n/K, MATAČIĆEVI SLAVUJI – Omiš, NUŠA – Imotski, SFIDA – Korčula, TRAMONTANA – Zadar, uz goste/domaćine u revijalnom dijelu programa: MATAČIĆEVE SLAVUJE iz Omiša. Izostanak je opravdala klapa MAESTRAL iz Splita.

-Prethodne dvije godine smotru smo, na žalost, zbog epidemije morali otkazati. Smotra dječjih klapa na FDK Omiš uvrštena je u Katalog natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i odobrena su od Ministarstva znanosti i obrazovanja. Tako smo omogućili da se učenička i nastavnička postignuća ostvarena na Smotri vrednuju i od strane AZOO što će nastavnicima/voditeljima pomoći u napredovanju u zvanje mentora i savjetnika. Također, učenici bi na osnovu postignutih rezultata mogli ostvariti određene benefite i nagrade u nastavnom procesu. U suradnji s AZOO i klapskim stručnjacima u planu je organizacija stručnih skupova i radionica klapskog pjevanja, te izdavanje notne literature namijenjene za dječje klape koje nedostaje, sve navedeno nadamo se da je dovoljan motiv učenicima i nastavnicima za sudjelovanje na Smotri dječjih klapa u Omišu, kolijevci klapske pjesme, a pokretanjem smotre vjerujemo da ćemo pridonijeti osnivanju novih dječjih klapa u Dalmaciji, cijeloj RH pa i šire, što je primarni zadatak ovog natjecanja – istakli su iz Festivala dalmatinskih klapa.

Ovim projektom konačno će, dodali su, biti ostvarena dugogodišnja želja velikog maestra i barda dalmatinske klapske pjesme Ljube Stipišića Delmate da se dječje klape natječu pod okriljem središnje klapske svetkovine u Hrvatskoj nastupajući na najvećem i najpriznatijem klapskom susretu onom u Omišu, za čije je osnivanje maestro Stipišić uvelike zaslužan. On je potkraj svog života posebno bio posvećen prenošenju ljubavi prema klapskoj pjesmi na najmlađe generacije, naglasili su iz FDK-a. Sudionici natjecanja su dječje klape koje djeluju pri: osnovnim, srednjim i glazbenim školama, kulturno-umjetničkim društvima djece i mladeži ili kao samostalna skupina.

Klape se natječu u dvije kategorije: kategorija A do 15 godina (učenici osnovnih škola) i kategorija B do 18 godina (učenici srednjih škola). Dobne granice utvrđuju se tako da u određenu kategoriju ulaze oni natjecatelji koji u godini natjecanja navršavaju godine navedene za tu kategoriju i mlađi. Kategorija A do 15 godina (učenici osnovnih škola): klapa nastupa u sastavu od 5 do 10 članova (djevojčice, dječaci, mješovito), između izvedbe prve i druge pjesme klapa može zamijeniti do dva člana, klapa pjeva troglasno ili četveroglasno, bez pratnje glazbenih instrumenata – „a cappella“. Kategorija B do 18 godina (učenici srednjih škola):klapa nastupa u sastavu od 5 do 8 članova (djevojčice, dječaci, mješovito), između izvedbe prve i druge pjesme klapa može zamijeniti do dva člana, klapa pjeva četveroglasno i – „a cappella“.

Svaki pjevač može biti član samo jedne dječje klape koja se natječe, klapa izvodi dvije klapske pjesme (tradicijski napjevi i skladbe) vodeći računa da odabrane pjesme i njihove obrade budu prikladne za djecu te u duhu dalmatinskog tradicijskog pjevanja o čemu se nastavnici/voditelji dječjih klapa savjetuju s organizatorima. U obje kategorije klape izvode po dvije pjesme (tradicijske napjeve ili skladbe) od kojih barem jedna mora biti tradicijski napjev, kaže, pak, Pravilnik natjecanja.

MALO ŠIRA SLIKA…

Broj dječjih klapa u odgojno-obrazovnim ustanovama je u porastu, prenose iz FDK-a. Glazbeni pedagozi, svjesni vrijednosti, te vođeni željom za očuvanjem tradicijske glazbe, formiraju dječje klape i na taj način senzibiliziraju mlade za tu vrstu glazbenog izričaja. Skupno muziciranje (pjevanje u klapi) omogućava djeci socijalnu integraciju i pripadnost skupini, što pomaže u njihovu razvoju i formiranju osobnosti. Razvija se osjećaj za timski rad, uvažavanje i razumijevanje okoline, te oblikuje stav, kako prema svojoj, tako i prema kulturi i tradiciji drugih naroda. Očuvati iskonsko, osvijestiti važnost pripadanja prostorima kojima su hodali naši pradjedovi, neprocjenjive su vrijednosti. Stoga je jedan od ciljeva Smotre dječjih klapa i doživljaj susreta i druženja kakav klapska pjesma nosi sa sobom i podvlači pod kožu za cijeli život postajući u formativnoj dobi mladih amatera modus vivendi, te prva skalina na putu k pjacama i pozornicama na kojima se slavi tradicionalna glazba.

-Kako bismo sačuvali baštinu naših pradjedova za buduće generacije u vrijeme kada, na žalost, izumire usmena predaja pjevane tradicije po dalmatinskim kalama, konobama i tavernama nužna je edukacija mladih o klapskom pjevanju kroz odgojno-obrazovni sustav od osnovnoškolskih ustanova, preko srednjih i glazbenih škola sve do visokoškolskih ustanova. Stoga smo sretni što je na inicijativu Festivala dalmatinskih klapa i Zaklade Delmata na Umjetničkoj akademiji u Splitu pokrenut pojačani program predmeta Klapsko pjevanje za studente Glazbene pedagogije/Glazbene kulture i Glazbene teorije. Nastava pojačanog programa Klapskog pjevanja obuhvaća šesnaest predmeta, a studenti koji je pohađaju proučavaju oblike vokalnih glazbenih praksi klapske izvedbe, upoznavaju načine rada s muškom, ženskom, mješovitom i dječjom klapom, te se osposobljavaju za vođenje klapa, obrađivanje klapskih napjeva i stjecanje kritičkog uvida prema klapskom vokalnom izrazu s obzirom na literaturu i današnju praksu. Pokretanjem programa predmeta Klapsko pjevanje na UMAS otvorila se mogućnost educiranja novih generacija mladih glazbenih pedagoga koji će sutra u odgojno-obrazovnim institucijama na ispravnim temeljima podučavati djecu o našoj kulturnoj baštini i odgajati nove generacije klapskih pjevača. Vjerujemo da će njihovi učenici u budućnosti rado dolaziti na Smotru dječjih klapa, te stečenu ljubav prema tradicijskoj klapskoj pjesmi i druženju njegovati i kada odrastu pjevajući u “pravim“ klapama- naveli su, također, na stranici Festivala u najavi dječjeg klapskog događanja…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...