Donosimo mučne detalje tučnjave na Bilom Brigu: “Stariji brat godinama maltretira mlađeg, policija i Centar ne reagiraju na naše apele za pomoć!”

Slijedom jutros objavljenih informacija koje smo dobili od PU zadarske, kako su se na Bilom Brigu potukli 31-godišnjak i 21-godišnjak, u našu se redakciju javila osoba bliska obitelji (podaci poznati redakciji) te nam je ispričala tragičnu priču koja se povlači već dugi niz godina, no bez ikakve reakcije nadležnih službi pa i policije.

Nemate točne informacije, nisu se dvojica pošteno pokafetali nego je jedan brat napao sa željezom drugog brata i zamalo ga ubio. Također nisu u pitanju lakše ozljede nego teže. Nažalost stariji brat, koji je psihički bolesnik, zamalo je golim rukama ugušio mlađeg iz čistog mira, govori nam ova osoba.

Također, stariji brat koji je pokušao ubiti mlađeg, već godinama maltretira cijelu obitelj, a mlađi brat ima teške traume od svega. Zadarska policija ništa ne poduzima, već ga redovno pušta dok nekog ne ubije. Više puta bio je prijavljen za prijetnje smrću, no policiji je to sve šala. Baš kao i ovaj slučaj koji ste objavili. To nije bila tučnjava, već je stariji brat nasrnuo na mlađeg s ciljem da ga ubije. I to mu nije bio prvi put. Sve dok jednom u tome ne uspije, dodaje nam.

Osoba s kojom smo razgovarali nije mogla sakriti želju i volju cijele obitelji u kojoj se ovaj slučaj događa da pomognu starijem sinu, no kako saznajemo, u tome je izostala svaka pomoć i reakcija nadležnih službi. Spomenuti stariji brat već je bio na liječenju u psihijatrijskim ustanovama, no svaki put bi ga vratili kući, gdje bi nastavio s maltretiranjem cijele obitelji.

Godinama se pokušava sve napraviti da ga se smjesti u neku ustanovu, ali nažalost dok nekoga od obitelji ne ubije, nitko ništa neće poduzeti. Već bio na liječenju na Rabu i u Svetošimunskoj bolnici. Tamo postoji cijela papirologija u kojoj je jasno navedeno što je sve sposoban učiniti, no doktori ga uporno vraćaju kući. Sramotno je da su jedini savjeti koje liječnici daju – smirite se, nemojte se svađati… To je sramota policije i Centra za socijalnu skrb. Nasilniku se omogućava dolazak kod žrtve i ponovno činjenje djela, unatoč težnji obitelji da mu se zabrani prilazak, saznajemo dalje.

Važno je naglasiti kako obitelj uistinu godinama pokušava starijeg brata smjestiti u odgovarajuću ustanovu gdje će mu biti pružena pomoć. No ono što je problem su cijeli niz prijava koje članovi obitelji podnose policiji, no bez ikakvih reakcija. Prijavljivale su ga sestre, brat… sve zbog prijetnji smrću, napada na mlađeg brata, no policija okreće glavu, navodi nam dalje osoba.

Za kraj razgovora od osobe s kojom smo razgovarali, a napominjemo da su podaci poznati našoj redakciji, doznali smo kako cijeloj priči koja se iznova ponavlja, uvelike pridonosi sklonost drogama, tabletama i alkoholom starijeg brata. Obitelj je čak molila i njegovu liječnicu opće prakse da urgira i pomogne kod hospitalizacije, no i ona se boji njegovih prijetnji i ne želi od straha ništa poduzeti. Da bi ga smirila pripisuje mu ogromne količine Normabela, kako bi izbjegla konfrontaciju s njim, zaključuje.

Žalosno je da se postupanja u ovakvim slučajevima dogode tek kada neki detalj stravičnog ponašanja ili, vrlo često, tragičan kraj potakne interes javnosti.

No barem se nadamo da će u ovom slučaju upravo ova nužnost pomoći da policija, nadležni Centar za socijalnu skrb, pa i sve ostale karike društva, čijim se funkcioniranjem u ovom gradu vrlo često volimo hvaliti, potaknuti barem nekakvu pozitivnu reakciju u smjeru rješavanja gore iznesene problematike.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...