Hrvati otkrili koliko zarađuju – od programera i direktora do učitelja i novinara: Neke bi vas plaće mogle iznenaditi

Mnogi studenti koji još nisu počeli raditi, pitaju se kolike su hrvatske plaće. Jedan Hrvat je pokrenuo raspravu koliko se zapravo zarađuje u Hrvatskoj i dao nam odgovore za razna zanimanja.

U raspravu na Redditu su se uključili brojni Hrvati, od psihologa, programera, CNC operatera i direktora do automehaničara i pekara.

Rad s djecom

“Radila sam u jednoj poliklinici u Zagrebu na odjelu s djecom, prije par tjedana sam prešla u vrtić. Ali, plaće su ti u Zagrebu slične. U poliklinici je bila možda za 700-800 kuna veća plaća”, rekla je jedna žena, koja je na pitanje zašto nije krenula u privatne vode, objasnila kako se jako puno novaca troši na edukaciju i testove pa tako test za autizam košta 25 tisuća kuna, a edukacija za njega 12 tisuća.

Nije im bajno

Jedan zaštitar je rekao da zarađuje oko 6900 kuna mjesečno, ali samo ako odradi 300 sati mjesečno.

Zbog malih plaća u Hrvatskoj mnogi su potražili sreću u inozemstvu. Jedan muškarac je u jednom poznatom trgovačkom lancu zarađivao 3100 kuna mjesečno zbog čega je otišao u Irsku gdje sada mjesečno zaradi 2600 eura nakon poreza.

“Kupio sam stan za 130 tisuća eura pa sad imam kredit od 500 eura”, rekao je, dok je drugi muškarac dodao kako kod irske plaće treba biti oprezan jer se posebno plaća mirovinsko i zdravstveno pa plaća nakon tih troškova ipak bude manja.

25-godišnji inženjer strojarstva rekao je da zarađuje samo 4500 kuna, dok 29-godišnji CNC operater zarađuje 8500 kuna, piše Net.

Direktori i inženjeri

Svoje iskustvo rekao je i jedan direktor: “Evo tužno moram reći da sam se danas prijavio na plaću od 7 tisuća kao vlasnik firme, ali sam preko paušalnog obrta još zaradio 240 tisuća ove godine. 34 godine, pokrenuo marketing agenciju, radim i kao konzultant za poslovanje i IT rješenja. Za razliku od drugih ja radim maksimalno 40 sati tjedno, 30 dana + praznici, blagdani slobodno. Ako mi ovo s agencijom dobro krene, smanjit ću radni tjedan na 32 sata, a te uvjete ću dati i zaposlenicima..

29-godišnji inženjer na tankeru zarađuje 9.000 dolara mjesečno, a IT-jevac istih godina u Hrvatskoj zarađuje oko 15 tisuća kuna.

Pekari i automehaničari

Prevoditelj pripravnik u dvadesetima nakon pet godina fakulteta zarađuje 5200 kuna mjesečno, a automehaničar mjesečno zaradi 12.800 kuna.

Pekari u Hrvatskoj jako dobro žive pa je jedan pekar u Zagrebu rekao da radi u industrijskoj pekari i mjesečno zaradi oko 10 tisuća kuna, ovisno o slobodnim danima.

Poslovi u zdravstvu su također jako dobro plaćeni pa je tako jedan anesteziolog rekao da mjesečno zaradi 19.000 kuna, a 34-godišnji specijalist hitne medicine s četiri dežurstva mjesečno zaradi između 21 i 24 tisuće kuna.

Plaće novinara

Jedan novinar je rekao da mjesečno zaradi oko 11 tisuća kuna, ali tek kad se tome pribroje i članci za specijalizirane medije, suradnja na međunarodnim projektima i diskusijama.

S druge strane jedna 28-godišnja krojačica koja za osnovicu zaradi 3750, a uz prekovremene oko 4.500 kuna, a rezačica salame u poznatom lancu supermarketa 3500 kuna.

Učitelj informatike u osnovnoj školi s 15 godina iskustva zaradi 7500 kuna, a 26-godišnji taksist zarađuje 500 kuna više od toga. 18-godišnjak koji prodaje kukuruz na plaži rekao je da dnevno zaradi 500 kuna, piše Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...