Ne možete spavati od galebova? Njihov broj u Zadru povećat će se za 10 do 15 puta u godinu dana, Lukić: “Zar želimo biti kao Osijek i dovoditi lovce da ih upucaju?”

Ovog ljeta nisu nam samo vruće noći koje je donio toplinski val narušile kvalitetu sna. Prodorno kliktanje galebova jedan je od krivaca za neprospavane noći dobrog dijela Zadrana. A neodmoren čovjek postaje razdražljiv i neuračunljiv, pa smo nedavno imali prilike čitati o pucnjevima iz vatrenog oružja kojim je jedan naš sugrađanin pokušao rastjerati agresivne lovce na ulične kontejnere i ostatke hrane.

Od priče o galebu kao nametljivcu, strvinaru i stvorenju koje se ne plaši čovjeka, ove su zime uglavnom pravljeni vicevi. Doživio je to i Mate Lukić koji je ponudio rješenje smanjenja njihove populacije.

Još će nekima biti smiješno, ali ova priča je zabavna samo pojedincima koji nisu na svojoj koži osjetili probleme s galebovima. Predomislit će se, i to jako brzo, kaže Lukić i iznosi neke frapantne podatke.

Nismo mi izmislili priču o važnosti postavljanja lažnih jaja. Razgovarali smo sa stručnjacima iz Pazina i Poreča koji su nam kazali kako će Zadar, zbog svog okruženja i nekih faktora poput deponija, postati najproblematičnije mjesto kada govorimo o nekontroliranom razmnožavanju ovih ptica. Situacija danas, uvjeravam vas, je ništa kako će biti za godinu dana. Kada se zatvori odlagalište otpada iznad Dikla, ovaj broj galebova po gradskim kvartovima možete slobodno pomnožiti s 10 ili 15, priča Lukić.

Njihov prijedlog o postavljanju lažnih jaja, kao neagresivna metoda smanjenja populacije, nije shvaćen ozbiljno.

Kada smo vidjeli da građani svakodnevno prijavljuju probleme koje uzrokuju galebovi, iznijeli smo svoje rješenje. Ono je predstavljeno gradonačelniku, ali i putem javnih kanala. Nitko ga nije doživio, stoji na stolu. Pa zato sada imamo situaciju u kojoj se usred noći puca iz vatrenog oružja… Naša metoda bila je neagresivna, ali ona zahtjeva godinu, dvije, tri rada kako bi se postigli rezultati. Možda nam je sada već i kasno. Bojim se da ćemo završiti kao Osijek u kojem je gradonačelnik nedugo doveo lovce i istrijebio ih. A to je jedna nemilosrdna metoda koju smo željeli izbjeći. Zamislite Osijek, gdje je problema puno manje nego u Zadru kao jednom mediteranskom gradu. Galebovi su agresivne, nemilosrdne životinje koje nemaju prirodnog neprijatelja i ne boje se čovjeka. Incidenata je još biti, siguran sam, zaključuje Lukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...