Pojavio se novi virus, posebno opasan za bebe! Može uzrokovati teške bolesti, a lijeka – nema

Zdravstveni djelatnici iz više američkih država prijavili su pojavu virusa koji može uzrokovati napadaje (konvulzije), meningitis i druge teške bolesti kod dojenčadi mlađe od tri mjeseca, javlja NBC News.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je upozorenje u kojemu obavještava liječnike i odjele za javno zdravstvo da su od svibnja zabilježeni slučajevi zaraze parehovirusom (HPeV-om) kod novorođenčadi i dojenčadi.

U upozorenju se ne navodi u kojim su državama zabilježene infekcije niti koliko je slučajeva prijavljeno. Napominje se da, budući da ne postoji sustavno praćenje parehovirusa, nije jasno kakav je broj slučajeva u usporedbi s prethodnim sezonama. No, povećano testiranje posljednjih godina moglo bi ukazivati na veći broj slučajeva.

Ne postoji lijek za virus

CDC navodi da se u svakom pozitivnom slučaju radilo o tipu PeV-A3 koji najčešće uzrokuje teške bolesti.

Ovaj virus, koji je uobičajeni dječji patogen, a cirkulira ljeti i najesen, širi se kihanjem, kašljanjem, slinom i fekalijama te obično kod djece starije od šest mjeseci uzrokuje manje ozbiljne simptome oboljenja: osip, infekciju gornjih dišnih putova i visoku temperaturu.

Stručnjaci koji su ispitivali cerebrospinalnu tekućinu kod beba s teškim infekcijama virusom otkrili su da su njihova bijela krvna zrnca skoro u potpunosti nestala. Za sada ne postoji lijek za virus.

Iz CDC-a su zamolili liječnike da dojenčad testiraju na virus te da se bebe za vrijeme liječenja drže u posebnim odjelima u bolnici kako bi se izbjeglo širenje bolesti u jaslicama ili jedinicama intenzivne njege novorođenčadi, javlja Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...