Potpisan važan sporazum Rusije i Ukrajine. Pljušte reakcije, javio se i Šojgu

Rusija i Ukrajina danas su potpisale ugovor koji podržava UN, a trebao bi omogućiti izvoz milijuna tona žitarica iz blokiranih luka na Crnom moru.

Na taj način trebala bi se izbjeći prijetnja katastrofalnom globalnom prehrambenom krizom.

Erdogan: Današnji sporazum spasit će milijarde od gladi

Danas potpisani sporazum Rusije, Ukrajine, Turske i UN-a ponudio je nadu da će cijene hrane početi padati. Naime, mnogi svjetski proizvođači hrane koriste žitarice uvezene iz Ukrajine, ali ruska blokada crnomorskih luka napravila je velik pritisak na opskrbu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je nakon potpisivanja sporazuma rekao da će on “spasiti milijarde ljudi koji se suočavaju glađu” zbog blokade ukrajinskih luka, dodavši kako bi trebao smanjiti inflatorne pritiske na cijenu hrane.

“Ovaj sporazum mogao bi biti prekretnica koja će oživjeti nadu u mir”, dodao je Erdogan, koji je zajedno s UN-om odigrao važnu ulogu u postizanju sporazuma.

Rusija: Nećemo iskoristiti situaciju

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu, potpisnik današnjeg sporazuma o izvozu ukrajinskog žita u ime Moskve, kazao je da Rusija “preuzima obveze” iz sporazuma i da neće iskoristiti situaciju.

“Nećemo iskoristiti činjenicu da će se luke raščistiti (od mina) i otvoriti. Preuzeli smo ovu obvezu”, istaknuo je, prenosi Index.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...