Sabina Glasovac o zabrani pobačaja: “Ne postoji konsenzus kada počinje život!”

Sabina Glasovac sudjelovala je na N1 u raspravo o pobačaju.

Komentirajući nedavnu odluku američkog Vrhovnog suda kojom je srušena povijesna presuda Roe protiv Wadea, koja je ženama u SAD-u jamčila pravo na pristup pobačaju, Glasovac je rekla da je to zasigurno zvono za alarm.

“Pokazuje da nijedno stečeno pravo za koje smo mislili da ne može biti uskraćeno se itekako može sudskim instancama dovesti u pitanje. Ako ne budemo dovoljno odlučni u određenim potezima, hoćemo li ih uspjeti ostaviti u nasljeđe našim kćerima i unukama. Iako Trump više nije na vlasti, ovo pokazuje da je trampizam i dalje živ u Americi. Danas imamo Ustavni sud u ovakvom sastavu kakav imamo. Tko zna što će se u Hrvatskoj dogoditi za par godina. Inzistirat ćemo na tome da se u Ustav uključi rečenica koja bi glasila: ‘Žena ima pravo na samostalno i slobodno odlučivanje o rađanju djece i država joj u tome treba pomoći'”, rekla je Glasovac na N1.

Glasovac je naglasila da u Ustavu treba stajati taksativno pravo na samostalno i slobodno odlučivanje kako ne bi i u Hrvatskoj došlo do ovakvih američkih tumačenja u nekom drugom sastavu Ustavnog suda.

“Personalizacija začeća nije znanstvena činjenica, to je religijsko vjerovanje. Ne postoji konsenzus niti među znanstvenim disciplinama niti među religijama niti među teolozima kada počinje život. To je vrlo kompleksno pitanje, isto kao što vjera kaže da život ne prestaje smrću, da postoji život poslije života. Pravnu osobnost ima samo osoba koja je rođena”, kazala je Glasovac.

Podsjetila je kako u Hodu za život sudjeluje Dario Kordiću koji je osuđen za ubojstvo 116 civila, od toga 32 žene i 11 djece.

“To mi ne ide, borba za život i hod za život, bok uz bok s ubojicom nedužne djece. Svaka žena ima pravo odlučiti kada, s kim i koliko djece će roditi.  Vjera obvezuje vjersku zajednicu, a ne državu. Žensko tijelo nije državna imovina i to nikada ne smije postati”, poručila je.

SDP-ovka je rekla da će ovaj tjedan predati zahtjev s dovoljnim brojem potpisa zastupnika za izmjene zakona vezano za referendum.

“Još se uvijek nadamo da ćemo u Saboru imati dvotrećinsku većinu pa da to ne mora ići na referendum”, kazala je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...