Spektakularna fotka s novog svemirskog teleskopa uvod u povijesne snimke: “Ono što sam vidjela dirnulo me, kao znanstvenicu i kao ljudsko biće”

Preostalo je svega nekoliko dana do svečanog predstavljanja prvih fotografija koje je snimio novi svemirski teleskop James Webb. Kako su najavili iz NASA-e, fotografije će biti predstavljene javnosti 12. srpnja 2022. godine, a prema izjavama znanstvenika koji su fotografije već vidjeli, radi se o “povijesnim fotografijama”.

Ono što sam vidjela dirnulo me, kao znanstvenicu, kao inženjerku i kao ljudsko biće, istaknula je zamjenica direktora NASA-e, Pam Melroy u razgovoru s novinarima.

Zaista je teško ne vidjeti svemir u novom svjetlu i doživjeti taj trenutak veoma osobno. To je emocionalan trenutak kad odjednom shvatite neke tajne svemira, otkrio je voditelj NASA-inih znanstvenih misija, Thomas Zurbuchen.

A da nas čeka prava poslastica, pokazala je i prva fotografija koja je zapravo nastala tijekom kalibracije instrumenata i testa toplinske stabilnosti sredinom svibnja.

Kako su istaknuli iz NASA-e, fotografija nije bila napravljena u sklopu znanstvenog promatranja, ali ukazuje na snagu teleskopa. Tako se zvijezde mogu jasno vidjeti sa svojim dugim, oštro definiranim difrakcijskim šiljcima. Fotografija je nastala korištenjem 72 ekspozicije tijekom 32 sata i među najdubljim je slikama svemira ikad snimljenim.

Kada je otvor blende FGS-a otvoren, on ne koristi filtre u boji kao drugi znanstveni instrumenti – što znači da je nemoguće proučavati starost galaksija na ovoj slici. Ali, čak i kada snima neplanirane slike tijekom testa, FGS je sposoban zabilježiti zadivljujuće poglede na svemir, ističu iz NASA-e.

Ova slika predstavlja 32 sata ekspozicije na nekoliko preklapajućih točaka kanala Guider 2. Promatranja nisu bila optimizirana za otkrivanje slabih objekata, ali ipak slika bilježi izuzetno slabe objekte i za sada je najdublja slika infracrvenog neba. Nefiltrirani odziv valne duljine vodiča, od 0,6 do 5 mikrometara, pomaže u pružanju ove ekstremne osjetljivosti. Slika je monokromatska i prikazuje se u lažnoj boji s bijelo-žuto-narančasto-crvenom koja predstavlja napredak od najsvjetlijeg do najtamnijeg. Sjajna zvijezda na desnom rubu je 2MASS 16235798+2826079. Postoji samo nekoliko zvijezda na ovoj slici – koje se razlikuju po difrakcijskim šiljcima. Ostali objekti su tisuće blijedih galaksija, neke u obližnjem svemiru, ali mnogo, mnogo više u dalekom svemiru, istaknuli su prilikom objave fotografije iz NASA-e.

Podsjetimo, prve fotografije svemirskog teleskopa James Webb bit će objavljene u prijenosu uživo koji ćete moći pratiti na Zimu, ali i na službenim kanalima NASA-e, piše Zimo.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...