Sprema se veliko vlasničko preslagivanje u Turisthotelu; Iz Uprave – nemaju komentara

U nizu izvještaja o naznakama dobre turističke sezone ovih se dana govorilo i dobroj popunjenosti kapaciteta na zadarskom području, gdje važan dio smještajnih kapaciteta nosi Turisthotel.

Pod njegovim okriljem posluje turističko naselje Zaton Holiday Resort koje kao najznačajniji organizacijski dio kompanije raspolaže s ukupnim kapacitetom za 8000 gostiju. No, u i oko Turisthotelu trenutno se ne odvija se samo turistička aktivnost.

Neslužbene informacije iz branše i investicijske zajednice kažu da bi zadarska tvrtka s iznadprosječnim profitnim maržama za taj sektor i vlasničkom strukturom u kojoj prevladavaju dioničari “lokalci”, mogla uskoro doživjeti veliko vlasničko preslagivanje.

Neslužbeno, proces prodaje je iniciran, tvrdi se da je angažiran i savjetnik, a već se spominju i imena investitora koji su navodno pokazali interes za kupnju. Prema saznanjima Poslovnog dnevnika, među zainteresiranima su (i) dvije velike turističke kompanije – Valamar Riviera i Arena Hospitality Group.

No, u krugu interesenata je, tvrdi se, i Tankerska plovidba. Hoće li priča rezultirati kupoprodajom, zasad je prerano govoriti. Uz ostalo, i zato što je vlasnička struktura prilično raspršena.

Pojedinačno najveći udjel drži Frane Skoblar s 11,85 posto, drugi je u rukama Ante Barića, a deset najvećih dioničara drži ukupno 53,4 posto dionica. Približno 13 posto u portfeljima je mirovinskih fondova.

Na naš upit je li točno da Tankerska razmatra iskorak u turistički sektor te je li pokazala interes za Turisthotel u brodarskoj kompaniji niti potvrđuju niti demantiraju te informacije. “Nemamo komentara na vaš upit”, kratak je odgovor predsjednika Uprave Marija Pavića.

I iz Uprave Turisthotela, koju odnedavno predvodi Meri Matešić Sičić, a otprije je u njoj Danka Nekić, ujedno i jedna od visokorangiranih na listi dioničara (s 5,4% ima treći po veličini udjel), odgovorili su Poslovnom dnevniku – telegrafski.

Na pitanje imaju li saznanja o aktivnostima u vezi s mogućim vlasničkim promjenama rečeno nam je da “društvo nema saznanja o tim navodima”. No, nije neuobičajeno da se te vrste informacija ne žele komentirati, dapače.

Razgovori i pregovori s potencijalnim investitorima, posebice u ranoj fazi, obično se odvijaju u diskreciji, s tim da je za kompanije koje kotiraju na Burzi ona ipak omeđena čvršćim pravilima igre, javlja Poslovni.

Kako bilo, i aktivnosti na Zagrebačkoj burzi signaliziraju neuobičajena zbivanja. Dionica Turisthotela inače nema mnogo u ponudi i od početka godine do ovog tjedna ukupan promet bio je nešto veći od 13 milijuna kuna. Jučer su, pak, već prije podneva “počišćeni” nalozi vrijedni 1,2 milijuna kuna prometa.

Taj je promet popraćen i porastom cijene sa 4100 na 4400 kuna. A u pomanjkanju ponude ljestvica je u prodajnim nalozima koji su se tijekom trgovinskog dana pojavili dignuta na 4500 pa i 5000 kuna.

Već ranije ove godine, pak, bilo je naznaka da se događaju vlasnička komešanja i da bi na pomolu mogla biti izlazna strategija postojećih dioničara. Upravo tako od mnogih su iščitane dvije smjene u Upravi koje su se dogodile početkom i sredinom travnja.

Kadrovska komešanja
Najprije je Nadzorni odbor na čelu sa Skoblarom s mjesta člana Uprave, i to godinu i pol od promaknuća u Upravu, “zbog važnog razloga” opozvao Antu Barića, čiji otac je kao drugi najveći dioničar kompanije ujedno i član NO-a.

Nedugo nakon toga objavljeno je da je “u sporazumu s Društvom” Upravu napustio i njezin predsjednik Rikardo Hesky koji je na toj funkciji također proveo samo oko godinu i pol ili polovicu mandata na koji je imenovan dolaskom iz malološinjske Jadranke. Na njegovo mjesto imenovana je tada Matešić Sičić, koja je prethodno bila čelnica Hrvatske turističke zajednice, a potom je nekoliko godina radila i u Dogus grupi.

U investicijskoj zajednici vlasničko preslagivanje Turisthotela sagledavaju i kao generacijski slijed. Jer, kažu, vlasnici najvećih paketa dionica uglavnom su u dobi kad se razmišlja o umirovljenju. Dosad se struktura dioničara više očitovala u kompaktnosti odnosno relativno malo dionica u burzovnoj ponudi.

Burzovni prometi ostvareni u prvoj polovici ove godine praćeni su uglavnom stabilno uzlaznom cijenom; od najnižih 3740 do jučerašnjih 4200 kuna. Ta razina burzovne cijene implicira tržišnu kapitalizaciju Turisthotela od oko 1,6 milijardi kuna ili oko 215 milijuna eura.

Tržišna kapitalizacija
Vezano uz valuaciju zadarske kompanije, osim natprosječne profitabilnosti za turističku branšu burzovni igrači obično ističu i snažnu keš poziciju (oko 450 milijuna kuna na stavkama novca i depozita na kraju 2021.) te razmjerno nisku zaduženost.

Dugoročne obveze krajem prošle godine iznosile su 171 milijun kuna odnosno nepunih deset posto manje nego godinu prije, a u strukturi pasive obveze (uključujući i kratkoročne i idgođene) činile su 27,3 posto nasuprot 72,7 posto vlastitog kapitala.

Iako su lani značajniji dolasci u apartmane i kamp turističkog naselja Zaton (a to je glavnina kapaciteta tvrtke) zbog epidemiloške situacije počeli tek početkom srpnja, “špica” sezone bila je bolja od očekivanja, pa je na kraju broj noćenja (više od 652 tisuće) u odnosu na 2020. gotovo udvostručen, a ukupni konsolidirani prihodi (uključujući one od praonica i platformi) povećani su gotovo 63 posto, na 255 milijuna kuna.

Dok te brojke i dalje predstavljaju osjetan zaostatak za ostvarenjima predkrizne 2019. (noćenja -23%, a prihodi za 18,6%), lanjskih 132,6 milijuna kuna operativne dobiti EBITDA za onom iz 2019. zaostaje samo 4,7 posto (s tim da je u odnosu na prvu godinu pandemije uvećana 2,4 puta), a 75,2 mil. kuna neto dobiti od posljednje predkrizne godine je sedam posto manje.

Inače, pored turističkog naselja Zaton smještajna ponuda Turisthotela uključuje i boutique hostel Forum u središtu Zadra. TN Zaton obuhvaća 596 apartmana sa 2323 ležaja (uglavnom s 4 zvjezdice) te kampa s 1700 smještajnih jedinica (kamp mjesta, kamp kućica, šatora) za 5500 gostiju. U sastavu Grupe je i praonica rublja u Zadru kapaciteta pranja 40 tona dnevno, te društvo Praonica Plat u Dubrovniku., piše Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...