Brajković iz MO Poluotok: “Tradiciju kupanja na rivi treba zaštititi, a rivu trebaju koristiti svi, posebice stariji kupači koji su tu cijeli život”

Ponukan jučerašnjim dopisom Mate Lukića o kupanju na Morskim orguljama i potrebi da se zabrana kupanja na rivi sprovede u djelo, kako među domaćim svijetom tako i strancima, na Facebooku je po tom pitanju reagirao predsjednik Vijeća MO Poluotok, Frane Brajković.

On se s Lukićem baš i ne slaže. Kaže kako se na Poluotoku odnosno rivi uvijek kupalo te kako tu tradiciju treba sačuvati.

Njegov status prenosimo u cijelosti.

“Trudimo se ne reagirati na svašta ali tema kupanja na rivi je nanovo aktualizirana tokom procesa obnove same rive.

Kupanje na zadarskoj rivi ima dugu tradiciju naprosto zbog činjenice da je tu more čisto i pogodno za kupanje te smatramo kako je upravo to velika komparativna prednost našeg grada u odnosu na ostale gradove s obje strane Jadranske obale.

Vjerujemo kako je nekome sa strane to možda čudno jer to nigdje drugdje nisu vidjeli ali mi koji smo tu odrasli smatramo da tu mogućnost trebamo njegovati kao posebnu vrijednost, a ne tražiti načine da se kupanje na rivi zabrani.

Upravo smo iz tog razloga i negodovali prilikom odabira modela financiranja renovacije rive te prepuštanja “upravljanja rivom” LUZ-u s ciljem ostvarivanja pretpostavki za financiranje putem odabranih Kohezijskih fondova.

Smatramo da tradiciju kupanja na rivi treba zaštititi koliko god je moguće unutar novonastalih pravnih okvira, te da je potrebno osigurati sigurno korištenje rive, posebno starijim kupačima koji se tu kupaju gotovo cijeli svoj život.

S tim u vidu ćemo se obratiti nadležnim institucijama Grada, Županije i LUZ-a te predložiti ponovno postavljanje tzv. “kornižona” (betonskog nasipa uz rivu širine cca 40cm visine do *prosječne razine mora) kako bi kupači mogli lakše ulaziti i izlaziti iz mora i to na djelovima rive koji su ionako neprikladni za vez brodova, a koje građani već desetljećima koriste za kupanje.

Radi se o lokacijama uz sve “skalice” te području dužine 4 metra od rive prema vrhu “mula” (gata). Vrijedi podsjetiti da je popularni “kornižon” bio sastavni dio rive prije posljednje obnove.

O parternom uređenju ćemo idućom prilikom”, piše Brajković.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...