Čeka li ih propast? Što će biti s 900 mjenjačnica kad uvedemo euro, znat ćemo od 1. siječnja…

Dolaskom eura u Hrvatsku smanjit će se potreba za mjenjačnicama, zbog čega će mnoge od njih staviti ključ u bravu.

Jedinstvena valuta dobra je za Hrvatsku prema mišljenju turista i većine građana, no 900 mjenjačnica morat će razmisliti o novom poslovnom modelu uoči 1. siječnja sljedeće godine.

“Mjenjačima koji će pokušati raditi samo s mjenjačkim poslovima bit će teško opstati jer se 80-90 posto prometa odvija oko otkupa i prodaje eura”, rekao je za HRT Sergi Gabor, predsjednik Udruge hrvatskih mjenjača.

Financijski stručnjaci smatraju da se mjenjačnice mogu transformirati te da se neće sve zatvoriti zbog potražnje za digitalnim novcem, ali i štednje u ostalim valutama.

“Možda će biti nastavak turbulentnih gospodarskih trendova na razini Europe ili svijeta, moguće je da će u mjenjačnicama biti prisutna tendencija da ljudi možda daju određeni dio štednje u druge valute kao što su švicarski franak ili američki dolar”, rekao je za HRT financijski stručnjak Hrvoje Japunčić.

Zarada na turistima i provizije veće od deset posto odlaze u povijest, jednako kao i Udruga mjenjača u kojoj, zbog uvođenja eura, razmišljaju o zatvaranju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...