Denis Barić: “Novim Zakonom ne smije se dozvoliti zabrana pristupa pomorskom dobru građanima!”

Nacrt Zakona o pomorskom dobru digao građane na noge.

Udruga Pokret otoka Najspornijim dijelom prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama smatraju članak 11. u kojem piše kako se “…opća upotreba pomorskog dobra može ograničiti, a iznimno isključiti na određeno vrijeme temeljem koncesije, odobrenja za posebnu upotrebu, davanjem prava na privremeno korištenje pomorskog dobra te davanjem luke otvorene za javni promet na upravljanje lučkoj upravi”. U drugom stavku se precizira kako “ograničenjem opće upotrebe pomorskog dobra smatra se ograđivanje ili drugo onemogućavanje pristupa dijelu pomorskog dobra s naplatom ili bez naplate korištenja pomorskog dobra, kada je takvo ograničenje dopušteno važećim ugovorom o koncesiji…”.

Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora na svom Facebook profilu dao je svoj komentar prijedloga novog Zakona o pomorskom dobru.

Prenosimo ga u cijelosti:

“Moj komentar na prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama od 19.07.2022, je takav da bi puštač probnog balona trebao povući – ispuhati balon, prije nego što dođe do puknuća balona.

Navedeni prijedlog Zakona nije nikako dobar i u skladu samog čl:3 za očuvanje pomorskog dobra kako stoji u prijedlogu Zakona:

„Pomorsko dobro je opće dobro od interesa za Republiku Hrvatsku i ima njezinu osobitu zaštitu”.

Mišljenja sam da upravljanje pomorskim dobrom u ime Republike Hrvatske ne bi trebala vršiti Vlada Republike Hrvatske, već Državno odvjetništvo Republike Hrvatske. Vlada RH je političko tijelo, dok je DORH stalna institucija u Republici Hrvatskoj. Navedenim Zakonom ne smije se dozvoliti zatvaranje pomorskog dobra (dizanje bilo kakvih barijera) i tako zabraniti pristup na isti građanima. Također ovim prijedlogom Zakona kod određivanja granica pomorskog dobra ne smije dolaziti do razvlaštenja privatnog vlasništva u interesu investitora.

Ovim prijedlogom Zakona potencionalni investitor koji izradi elaborat za određenu investiciju na priobalju i otocima koja se lokacija nalazi na pomorskim dobrom i proteže se izvan granica pomorskog dobra, a ona se nalazi u privatnom vlasništvu Vlada RH može izvlastiti vlasnika tog zemljišta u interesu investitora bio on fizička ili pravna osoba.

Čl:39 “Po provedbi utvrđene granice pomorskom dobra u zemljišnoj knjizi i upisu pomorskog dobra, osobe koje su bile upisane kao vlasnici nekretnina, koje su u cijelosti ili dijelu obuhvaćene u pojas pomorskog dobra, imaju pravo na izvlaštenje sukladno posebnom propisu kojim se uređuje postupak izvlaštenja. ”U ovom članku trebalo bi naglasiti za koje potrebe-investicije se može doći do izvlaštenja i tko određuje značaj neke investicije.

Ovaj prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ne smije vidjeti svjetlo dana i trebalo bi objaviti koji su članovi radne skupine koja je radila na ovom protiv ustavnom prijedlogu Zakona”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...