Hrvatska obilježila Dan pobjede: “Ova zastava je simbol naše slobode”

Prije 27 godina u 9 sati i 43 minute Hrvatska vojska oslobodila je Knin, a potom se zavijorila 20 metarska hrvatska zastava na Kninskoj tvrđavi. Hrvatske vojne i redarstvene snage su nakon četiri godine okupacije u samo 84 sata oslobodile gotovo 11 tisuća četvornih kilometara okupiranih područja i gradova u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, odnosno gotovo petinu države. Dan koji je označio kraj okupacije i pad velikorspke paradržave slavimo kao Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, piše N1.

Vijori se hrvatska zastava na Kninskoj tvrđavi kao 5. kolovoza 1995. godine. Snažne emocije i danas.

“Ta zastava je simbol naše slobode. Ponijela bih ju doma tako da je djeca moje djece imaju kao uspomenu. Tata mi je bio pred očima, zbog njega sam ovdje. Njemu i svima koji su dali živote za obranu naše domovine dugujemo tu čast i kad ju primim u svoje ruke osjećam strahopoštovanje prema tom komadu tkanine”, rekla je kćer branitelja Alica Staničić.

LlŽivo sjećanje i iznimna snaga prate sudionike Domovinskog rata i vojno redarstvene operacije Oluja.

“Dragi hrvatski branitelji bili ste i ostanite domovini vjerni jer nitko ne može bolje razumijeti Hrvatsku vojsku i policiju od onih koji su je stvarali. Niti više voljeti hrvatsku državu od onih koji su je branili. Hrvatska u srcu”, poručio je umirovljeni general Mladen Markač.

Prvi put preletjeli i helikopteri Black Hawk
Uz simbole hrvatske pobjede, krila oluje i hrvatsko topništvo tvrđavu su preletjeli prvi put i helikopteri Black Hawk. Doći na mjesto gdje je sve počelo i završilo, kako kaže stožerni narednih HRZ-a Mladen Bačko, divan je osjećaj.

“Osjećaj je predivan, srce je ogromno kao cijeli svijet i sad smo tu da budemo sretni i ponosni na te dane i da ih pamtimo do kraja naših života i života onih koji ostaju iza nas. Ja sam dida, imam unuke i na njih moramo to prenijeti, da oni to pamte i budu ponosni”, istaknuo je stožerni narednik HRZ-a Mladen Bačko.

Položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod spomen obilježja za 242 poginulih i dvoje nestalih hrvatskih branitelja. Središnja svečanost pratila se i iz podnožja Kninske tvrđave na stadionu NK Dinara. Prije 27 godina u oslobođeni Knin među prvima je ušao i Dalibor Škvarić, pripadnik 7. gardijske brigade PUMA.

“To su neopisivi osjećaji, ali danas su još veći. Tek danas smo svjesni te veličine. Tada sam bio u nekom drugom zanosu, ali tek poslije dok izučavate tu operaciju vidite da je to velika stvar”, rekao je Škvarić.

I legendarni pilot Ivan Selak prisjetio se početka operacije Oluja i Dana pobjede. “Napokon čast, ponos, hrabrost i snaga. Idemo vidjeti sa štitom ili doslovno na njemu”, naglasio je Selak.

“Mi smo pobjednici”
Umirovljeni general Josip Stojković s prvom gardijskom brigadom Tigrovi za operaciju Oluja prošao je 300 kilometara samo s jednim ciljem.

“Stalno smo u poziciji da se od nekoga branimo. Mi smo pobjednici i ne gledajmo na stavove i mišljenja poraženih. Uvijek onaj tko je poražen, kako u utakmici tako i bilo gdje, ima pravo da se ljuti. Mi smo pobjednici, odgajajmo tako i svoje mlade naraštaje”, poručio je Stojković.

Iako mnogih više nema, za nove generacije ostaju ponos i zahvalnost.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...