Kemikalija za sterilizaciju medicinskih uređaja opasna za zdravlje

Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) poslala je upozorenje za 23 postrojenja za sterilizaciju medicinskih uređaja u SAD-u i Puerto Ricu, nakon što su rezultati istraživanja pokazali da kemikalija koja se koristi za dezinfekciju predstavlja rizik od raka i drugih bolesti.

Upozorenje se odnosi i na stanovnike koji žive u blizini tih postrojenja i čije bi zdravlje moglo biti ugroženo. Problem se nalazi u emisijama etilen oksida, kemikalije koja se često koristi pri sterilizaciji raznih uređaja – od katetera do štrcaljki, srčanih stimulatora i plastičnih kirurških haljina, prenosi Zimo.hr.

Razvoj opasnih bolesti

Kako su naglasili iz Agencije za zaštitu okoliša, kratkoročno ili povremeno izlaganje etilen oksidu ne predstavlja zdravstveni rizik, no u slučaju da je netko dugoročno ili tijekom cijelog života izložen ovoj kemikaliji, postoji mogućnost razvoja opasnih bolesti poput limfoma i raka dojke.

Nakon ovog saznanja, EPA je počela surađivati s postrojenjima za sterilizaciju kako bi poduzeli određene korake za smanjenje štetnih emisija, a poduzet će i akcije kako bi građane upozorili na opasnosti etilen oksida.

Na ABC Newsu posebno upozoravaju na situaciju u Laredu, gradu u saveznoj državi Teksas, gdje više od 40 posto od 70 tisuća školske djece pohađa kampuse koji se nalaze u blizini postrojenja za sterilizaciju kompanije Midwest Sterilization.

Zanimljivo, iz ove su kompanije ranije komentirali kako su rizici od emisija ove kemikalije “prenaglašeni” te da upozorenja EPA-e predstavljaju najgori mogući scenarij do kojeg može doći prilikom dugoročne izloženosti.

Nove preporuke

Reagirali su i iz Udruge za sterilizaciju etilen oksidom iz koje kaže kako zdravstvene organizacije ovu kemikaliju za sterilizaciju koriste desetljećima te se svake godine koristi za više od 20 milijardi proizvoda u zdravstvu. Naglašavaju i kako u brojnim situacijama ne postoji praktična alternativa etilen oksidu te da bi korištenje manje učinkovitih metoda sterilizacije “povećalo rizik od smrtnosti” u bolnicama diljem SAD-a.

Iz EPA-e kažu da će do kraja godine predložiti nove preporuke za kontrolu otrovnih emisija komercijalnih postrojenja i tvornica za sterilizaciju koje proizvode etilen oksid, dok bi se konačna pravila mogla donijeti i početi primjenjivati sljedeće godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...