Prosječna mirovina u Europskoj uniji je oko 1200 eura, kod nas tek 385. Čak tri od četiri umirovljenika žive ispod granice siromaštva

Čak tri od četiri umirovljenika žive ispod granice siromaštva. Alarmantno, a inflacija taj obruč još stišće.

Prosječna mirovina u Europskoj uniji je oko 1200 eura, kod nas tek 385. Još je gore da je to samo 35 posto prosječne plaće, a najnovije usklađivanje mirovina tri puta je manje od stvarne inflacije.

Zato zlatna dob danas redovito prati akcije u lecima supermarketa i živi na rate.

Matica i sindikat umirovljenika u petak su Vladi poslali pismo s četiri zahtjeva.

Traže trajno povećanje mirovina od 10 posto, promjenu indeksa usklađivanja mirovina, energetske vaučere od 400 kuna za one s mirovinom manjom od 1500 kuna i 200 kuna za one s mirovinom do 4000 kuna te dodatak na mirovine od 400 do 1200 kuna ovisno o visini mirovine.

“Vidimo danas da je opet BDP u drugom tromjesečnu dobro rastao, više od sedam posto. Mislim da je konačno red da se pomogne najsiromašnijem dijelu stanovništva a to su umirovljenici i starije osobe”, ističe glavni tajnik Sindikata umirovljenika Igor Knežević za Dnevnik Nove TV.

Iz stranke umirovljenika slažu se da treba mijenjati usklađivanje mirovina jer uvijek oni koji imaju najmanje najmanje i dobiju.

“Njima moramo pomoći, ali na odgovarajući način, svakomjesečno, stalno. Podvući i reći – ovo je crta ispod koje ne smije živjeti ne samo niti jedan naš umirovljenik, nego niti jedan naš građanin”, jasan je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Da je situacija teška, dokazuje i to što se od početka godine – svaki mjesec od 500 do 1100 novih umirovljenika vraća na posao na pola radnog vremena. Trenutno ih radi 23.775. To je grad veličine Vukovara.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...