U Hrvatskoj opet nestašica lijekova! Ovaj put nedostaje lijek za epilepsiju i poznati antibiotik

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo ističe kako je Rivotril vrlo čest lijek u liječenju epilepsije te već neko vrijeme nije dostupan u ljekarnama. To je veliki problem jer se radi o jedinom lijeku iz skupine klonazepama koji je registriran i prisutan na našem tržištu, ističe.

U Hrvatskoj agenciji za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) doznaje se u utorak da je zbog kašnjenja u proizvodnji došlo do nestašice pojedinih lijekova, poput Rivotrila za liječenje epilepsije te nekoliko oblika lijeka Klavocin koji se izdaju u ljekarnama i primjenjuju u bolnicama.

Normalizacija opskrbe za neke od njih očekuje se uskoro.

Za Rivotril, lijek koji pomaže u sprječavanju epileptičkih napadaja i liječenju te bolesti, prijavljena je nestašica zbog kašnjenja u proizvodnji te se normalizacija opskrbe tržišta očekuje do 5. rujna. Pacijenti koji koriste taj lijek mogu se obratiti svojem liječniku radi savjetovanja o nastavku i primjeni terapije, navode u HALMED-u.

U ljekarnama je dostupan Klavocin prašak za oralnu suspenziju a neki oblici Klavocina koji se izdaju na recept u ljekarnama trebali bi biti dostupni pacijentima 1. listopada. Nestašica Klavocin tableta za oralnu suspenziju/raspadljive tablete i oblika lijeka za bolničku primjenu mogla bi potrajati do kraja godine, kažu u HALMED-u.

Predsjednica Hrvatske ljekarničke komore Ana Soldo ističe kako je Rivotril vrlo čest lijek u liječenju epilepsije te već neko vrijeme nije dostupan u ljekarnama. To je veliki problem jer se radi o jedinom lijeku iz skupine klonazepama koji je registriran i prisutan na našem tržištu, ističe.

“Liječnici vrlo rijetko mijenjaju terapije jer se promjenom terapije, čak i primjenom lijeka nekog drugog proizvođača, može promijeniti klinička slika pacijenta. Tog lijeka s vremena na vrijeme nedostaje na tržištu, a prema informacijama koje imamo iz veledrogerija tržište bi se trebalo brzo normalizirati”, izjavila je Soldo za Hinu.

Kaže i kako je tijekom cijele godine bila otežana opskrba Klavocinom, no prema informacijama od proizvođača i veledrogerija situacija bi se trebala normalizirati na tržištu u prvoj polovici rujna.

HALMED je također izvijestio da trenutno na tržištu nedostaje i pojedinih lijekova za snižavanje temperature, za visoki krvni tlak, neki lijekovi iz skupine antibiotika, no da za te lijekove ima zamjenskih lijekova s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina, piše Poslovni Dnevnik.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...