Umjetnička organizacija Irida predstavlja “Kap na dlanu”, trogodišnji projekt na temu vode

Kap na dlanu (2021. – 2023.) je trogodišnji interdisciplinarni projekt Umjetničke organizacije Irida na temu vode. Kroz sintezu glazbene, vizualne i suvremene plesne umjetnosti interpretira i promovira lokalnu kulturnu i prirodnu baštinu s područja Zadarske županije. Autorice i umjetničke voditeljice Lucija Mikas i Anđela Bugarija projektom žele ukazati na važnost vode, neizostavnog dijela ljudskog postojanja i svakodnevice, s pozivom da je čuvamo kao kap na dlanu.

U 2021. godini provedeno je istraživanje u suradnji sa stručnim suradnicama doc. dr. sc. Lidijom Bajuk i dr. sc. Katarinom Batur s područja etnologije, mitologije i arheologije. Rezultati i umjetničke interpretacije se prikazuju na multimedijalnoj izložbi Kap na dlanu.

Predstavljanje projekta u 2022. godini uključuje produkciju suvremene plesne predstave na lokaciji izvor Pećina u Vrani, provedbu etnoglazbene radionice doc. dr. sc. Lidije Bajuk u Vrani, Bibinjama, Sv. Filipu i Jakovu te u Zadru uz gostovanja multimedijalne izložbe. U 2023. godini plesna predstava se adaptira za gostovanja u kazalištima uz provedbu radionica i instalaciju izložbe te izradu dokumentarnog filma koji promovira lokalnu kulturnu i prirodnu baštinu.

Plesna predstava

Kap na dlanu je cjelovečernja site-specific predstava suvremenog plesa koja se premijerno izvodi 18. kolovoza 2022. s početkom u 20:00 sati na lokaciji izvor Pećina u Vrani. Tri izvođačice oživljavaju nekadašnje svetište nimfi kroz ples, zvuk, svijetlo i vodu.

Voda je utkana u kretanje, ponašanje i izraz tijela. Pohranjena u memoriji naših stanica stvara veze između jedinke i zajednice. Ona je mjesto susreta, oaza ovozemaljskim i mitološkim bićima, kruži u čovjeku, prolazi zemljom, povezuje, obnavlja, pokreće, iscjeljuje, rađa novi život, provlači se kroz priče i pjesme, teče, preokreće i stvara pokret. Voda je spona između čovjeka i života, prostor sjećanja i stvaranja. U njoj nastaje život i uz nju raste, izvorište je našeg nasljeđa u prošlom, sadašnjem i budućem vremenu.

Produkcija: Umjetnička organizacija Irida,

Koreografija i izvedba: Anđela Bugarija, Lucija Mikas, Kristina Lisica,

Glazba: Ivar Roban Križić,

Kostimografija: Natali Radelić,

Tehničar za svijetlo i zvuk: Leon Barčić,

Asistent tehničara: Andrija Pulić,

Svjetlosne instalacije: Zoran Maksan Film i Fotografija: Srđan Babić,

Posebne zahvale: Isolte Avila i Ante Dujić.

Multimedijalna izložba

Posjetitelji će izložbu moći razgledati od 18. do 24. kolovoza u Muzeju Maškovića Han, a od 28. kolovoza izložba će biti postavljena na Trgu na Sri sela u Bibinjama.

Multimedijalna izložba prikazuje vrela, bunare, hidrogeološke i povijesne karte s područja biogradsko-zadarskog priobalja i Ravnih kotara, informativne table o lokalnoj kulturnoj baštini i arheološkim nalazištima te četiri video projekcije sa plesnim filmovima koji interpretiraju pojavu vode, oživljavajući zanimljive lokalitete, tradicijske običaje, glazbu i narodne priče.

Etnoglazbena radionica

U sklopu projekta održava se multimedijalna etnoradionica “Tradicijske običajno-obredno prakse i hrvatske tradicijske pjesme o vodi” etnoglazbenice i etnologinje doc. dr. sc. Lidije Bajuk. Radionica je planirana na dan 19. kolovoza u 18:30 u prostorijama Muzeja Maškovića Han. Ista radionica će se održati 28. kolovoza na Trgu na Sri sela u Bibinjama. Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane da se pridruže zanimljivoj radionici.

Radionica obuhvaća izbor hrvatskih ophodno-koledarskih pjesama koje tematiziraju vodu. Voditeljica etnoradionice ih u okviru južnoslavenske usmene književnosti postavlja u mitološki kontekst, nakon čega polaznici uz glazbenu pratnju uživo uče nekoliko starijih tradicijskih napjeva o vodi.

Voda je ishodište – voda izvire i ponire, hladi i vrije, bistri i muti, šuti i šapuće, skriva i pokazuje, natapa i pokreće. Voda je rosulja i suza, majka i sestra. Ona iscjeljuje i pomlađuje, pročišćava i obnavlja, nagriza i utire. „Vodi vrati oduzeto,“ mrmore prporuše u tradicijskome kišonosnom ophodu. – Lidija Bajuk.

Multimedijalna izložba i etnoglazbena radionica će se provesti ove jeseni i u Sv. Filipu i Jakovu te u Zadru. Sudjelovanje u aktivnostima projekta Kap na dlanu je besplatno.

Zahvaljujemo pokroviteljima projekta: Ministarstvo kulture i medija RH, Zadarska županija, Općina Sv. Filip i Jakov, Turistička zajednica Općine Sv. Filip i Jakov, Općina Bibinje, Turistička zajednica Općine Bibinje, Turistička zajednica Pakoštane, Udruga Napredak i Maškovića Han, navode organizatori.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...