Vatrogasci spašavaju živote i imovinu, ulijeću u vatrenu stihiju, a znate li kolike imaju mirovine?

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje vatrogasce u svojim statistikama navodi kao posebnu skupinu. Vatrogasci, naime, spadaju u povlaštene skupine umirovljenika.

Njima se mirovina određuje dijelom prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a dijelom prema Zakonu o vatrogastvu iz 2019. godine, piše Mirovina.hr.

Mirovinu za lipanj ove godine dobilo 280 je vatrogasaca, prema podacima HZMO-a.  Isplaćeno je 278 starosnih i dvije obiteljske mirovine. Prosječna neto mirovina za vatrogasce iznosi 5.384,10 kune, a ostvarena je za 44 godine, devet mjeseci i 15 dana staža.

Mirovina se može umanjiti

No, mirovina se prema Zakonu o vatrogastvu može umanjiti. Tako će oni kojima je obračunato između dvije i tri tisuće kuna dobiti mirovinu umanjenu za osam posto. Za svaku izračunatu tisuću kuna više, dodaje se još četiri posto umanjenja, pa tako oni s mirovinama iznad 5.000 kuna mogu računati na umanjenje od 20 posto.

Zakonom je propisano da svota tako određene mirovine ne može biti niža od svote najmanje mirovine određene prema ZOMO-u te da se umanjenje provodi prema regulama Zakona o smanjenju mirovina određenih odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju.

Profesionalni vatrogasci mogu u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu ako su u toj kategoriji proveli najmanje 20 godina staža. To ostvaruju i vatrogasci koji nisu profesionalni, već pripadaju dobrovoljcima, ali samo ako su skupili najmanje 30 godina staža, od čega 20 u svojstvu profesionalnih vatrogasaca.

Zakon propisuje i način određivanja visine mirovine. Sve polazi od vrijednosnih bodova koji se računaju temeljem odredbi ZOMO-a za najpovoljnijih 10 godina u razdoblju od 1998. godine do danas.

Temeljem tih bodova, računaju se najpovoljniji bodovi, na način da se vrijednosni bodovi podijele s razdobljem u kojem su obračunati. Na temelju najpovoljnijih bodova i polaznog faktora utvrđuju se osobni bodovi, koji se, pak, uvećavaju za 45 posto, a zatim množe s mirovinskim faktorom i aktualnom vrijednošću mirovine.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...