Beroš: “Cijepite se novim cjepivima protiv omikrona”

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je pozvao građane na docjepljivanje novim cjepivima protiv omikron varijante koronavirusa, poručivši im da je covid bolje spriječiti nego liječiti.

Cjepiva protiv omikrona od sljedećeg su tjedna dostupna svima u Hrvatskoj, a posebno se preporučuju starijima i kroničnim bolesnicima, poručuje ministar.

Nova cjepiva danas stižu u Hrvatsku

Hrvatski zavod za javno zdravstvo najavio je da danas u Hrvatsku stiže 187.000 doza Pfizerova, a zatim i 57.000 doza Modernina cjepiva koja djeluju protiv vuhanskog soja koronavirusa i podvarijante omikrona BA.1. Cjepiva će ovoga tjedna biti distribuirana u županijske zavode za javno zdravstvo i domove zdravlja.

Ovo adaptirano cjepivo registrirano je samo kao docjepna doza i nije namijenjeno onima koji se do sada još nisu cijepili.

“Dolazak novih varijantnih cjepiva proizvođača Pfizer i Moderna još je jedan pokazatelj snage zajedničke nabave Europske komisije, čime pružamo našim građanima dodatnu zaštitu od težih oblika covida-19 i smrtnih ishoda”, rekao je ministar za Hinu.

Građane koji oklijevaju podsjetio je na izreku “bolje spriječiti nego liječiti” dr. Andrije Štampara koji je stvorio temelje javnog zdravstva promovirajući zdravstvenu pismenost i prevenciju ne samo u Hrvatskoj nego i cijelom svijetu.

Raspored i punktovi cijepljenja bit će poznati u četvrtak

Hrvatska bi se, kaže, trebala ugledati na zemlje koje su dostigle višu razinu procijepljenosti i samim time nižu razinu smrtnosti.

“Vodimo se tim činjenicama i konačno stavimo zdravlje na prvo mjesto naših prioriteta. Za nas, za naše djedove i bake, majke i očeve, a posebice najranjivije građane. Poziv je otvoren svima!” poručio je ministar.

Prema posljednjim podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite, u Hrvatskoj je do sada od covida umrlo 16.746 osoba. Cijepljeno je 59.6 posto ukupnog stanovništva, odnosno 70.88 posto odraslog stanovništva.

Više o rasporedu i punktovima za cijepljenje novim cjepivom Ministarstvo zdravstva izvijestit će u četvrtak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...