Mješovita dječja klapa Baliniera osvojila zlato u Grčkoj na Međunarodnom festivalu zborova

Tri godine nakon osvajanja zlata na velikom međunarodnom festivalu folklora, plesa i glazbe “Etoiles de Paris”, Mješovita dječja klapa Baliniera izborila je danas zlato i na 4. Međunarodnom festivalu zborova u Kalamati u Grčkoj.

-Riječ je o vrlo uglednom natjecanju na kojemu sudjeluju 22 zbora iz Španjolske, Finske, Estonije, Latvije, Norveške, Grčka, Danske, Rumunjske i Velike Britanije. Mi smo se natjecali u F kategoriji (folklor) i osvojili zlato, potvrdila nam je voditeljica Mješovite dječje klape Baliniera Nada Smoljan.

U klapi je 12 djevojaka i mladića s otoka Ugljana i Pašmana, a međunarodni žiri u Grčkoj osvojili su s četiri izvorne narodne pjesme  – “Omili mi u selu divojka”, “Mare moja”, “Kroz planine barda i gore” i “U poju se mala”.

Voditeljica Nada Smoljan ističe kako je Baliniera nastupila u velikoj konkurenciji europskih zborova koji su se prijavili na natjecanje koje organizira organizacija Interkultur, u kojoj su okupljeni ljudi svih zemalja, kultura i svjetonazora. Svake godine organizira do 14 međunarodnih zborskih natjecanja i festivala diljem svijeta.

Među svojim članovima organizacija broji vodeće osobe iz kulture, politike i gospodarstva, kao i zborove i orkestre, klubove i kulturne organizacije. “Svjetsko zborsko vijeće” svojevrsni su Ujedinjeni narodi zborskog pjevanja, čine ga renomirani zborski stručnjaci iz 80 zemalja svijeta, a predstavljaju glazbenu mrežu u kojoj je 120.000 zborova sa ​​4,8 milijuna pjevača. Organizacija ima urede i predstavništva u brojnim zemljama, a podržavaju je ministarstva kulture, općinske vlasti i mnoge organizacije.

-Naše putovanje i sudjelovanje na ovom velikom i značajnom natjecanju u gradu Kalamati na jugu Grčke omogućile su općine Preko, Pašman, Kali i Kukljica, Zadarska županija te brojni sponzori s oba otoka, na čemu im svi zahvaljujemo, napomenula je voditeljica  Mješovite dječje klape Baliniera Nada Smoljan, prenosi portal Naši školji.

 

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...