Osumnjičenima za krađu u Ini produžen istražni zatvor

Osumjičenima je istražni zatvor produljen jer u procesu još nisu ispitani svi svjedoci. Damir Škugor u pritvoru ostaje zbog opanosti od utjecaja na svjedoke. Kod Gorana Husića i Josipa Šurjaka postoji mogućnost utjecaja na svjedoke, ali i obveza blokiranja sredstava njihove tvrtke u Mađarskoj, što dosad nije učinjeno, dodao je Sirovica. U Škugorovu slučaju preostalo je ispitati još 5 od ukupno 17 svjedoka, a kod Husića preostaje ispitati još četiri svjedoka.

– Ostalo je još pet svjedoka koje treba saslušati. USKOK je potvrdio da je za njihovo saslušanje dovoljno razdoblje od 15 dana. Opasnost od ponavljanja djela otpala je jer je Škugor razriješen dužnosti i više ne obnaša apsolutno nikakvu funkciju vezano za Inu, izjavila je Škugorova odvjetnica Sandra Hančić.

– Sjednica je bila kratka. Zamjenica ravnateljice Uskoka predložila je i dalje točku 2 i točku 3, s tim da je zatražila da to ne bude dulje od dva tjedna. Očekujemo da će se ispitati svjedoci koji trebaju biti ispitani. I još taj dodatni uvjet da se blokiraju sredstva u Mađarskoj. Mi smo još prije mjesec dana to zatražili, ali nije bilo suprotne reakcije. Nadamo se da je Uskok sada poduzeo efikasnije mjere, kazao je Rajko Čogurić, odvjetnik Gorana Husića.

Zamjenica ravnateljice USKOK-a Danijela Raspović Tomac izvijestila je kako je Uskok tražio produljenje istražnog zatvora za jednog okrivljenika zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, protiv drugog okrivljenika zbog opasnosti utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela, te protiv trećeg – zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Onako kako je USKOK tražio, sud je i odredio, dodala je.

Podsjetimo, bivši direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik HOK-a Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik tvrtke OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave tvrtke Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić uhićeni su prije mjesec dana pod sumnjom da su preprodajom plina Inu oštetili za više od milijardu kuna. Dane Škugor i Marija Ratkić pušteni su da se brane sa slobode.

Protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca iznosi gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za više od 90 mil. kn, a Josip Šurjak za 68,9 mil. kn. Na računu njihove tvrtke OMS Ulaganje ostalo još više od 200 mil. kn protuzakonito ostvarene dobiti. Osumnjičenima je blokiran najveći iznos u hrvatskoj povijesti, čak 813 mil. kn. USKOK procjenjuje da je šteta koja je malverzacijama s plinom počinjena Ini i veća, prenosi HRT.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...