Pravobraniteljica za djecu uključena u slučaj pretučenog učenika: “Utvrđujemo je li bilo propusta u djelovanju škole”

Agresivni oblici ponašanja sve su češći problem u školama.

Nažalost, ova tema u javnom prostoru aktualizira se tek kada neko dijete pretrpi fizičko i psihičko nasilje.

Slučaj iz Biograda koji je razotkrila Antena Zadar suočila nas je sa surovom stvarnošću iz školskih hodnika i obvezala nas da kao društvo poradimo na suzbijanju neprihvatljivih oblika ponašanja koji se relativiziraju i neadekvatno sankcioniraju.

‘Glupiranje’, ‘glumatanje’, ‘foliranje’, ‘izigravanje frajerstva’ nikako ne mogu i ne smiju biti opisi kaznenog djela nasilničkog ponašanja.

Na sreću, 11-godišnjak iz biogradske osnovne škole na kućnom je liječenju, nema težih fizičkih posljedica nakon napada skupine od preko deset učenika koji su ga udarali šakama i gazili nogom po licu.

Nakon što nam je Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo kako je pokrenut je inspekcijski postupak u školi čiji ravnatelj nije prijavio slučaj nadležnom resoru, kontaktirali smo Ured pravobraniteljice za djecu i zatražili odgovor je li i njihova služba pokrenula postupanja u spomenutom slučaju.

Kao i u svakom slučaju vršnjačkog nasilja o kojem imamo saznanja, reagirali smo odmah nakon zaprimljene informacije o nasilju. U okviru našeg djelovanja zatražili smo izvješća svih nadležnih tijela uključenih u ovaj slučaj kako bi se utvrdilo je li bilo propusta u djelovanju škole. Pravobraniteljica za djecu je tijelo praćenja djelovanja svih državnih sustava te očekujemo da ćemo dobiti detaljan uvid u postupanja pojedinih sustava kao i u mogućnost sprječavanja ovog događaja, odgovorila nam je pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

Sjetimo, obitelj maloljetne žrtve nasilja iz školskog toaleta podnosi kaznenu prijavu protiv Osnovne škole Biograd.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...