Pravobraniteljica za djecu uključena u slučaj pretučenog učenika: “Utvrđujemo je li bilo propusta u djelovanju škole”

Agresivni oblici ponašanja sve su češći problem u školama.

Nažalost, ova tema u javnom prostoru aktualizira se tek kada neko dijete pretrpi fizičko i psihičko nasilje.

Slučaj iz Biograda koji je razotkrila Antena Zadar suočila nas je sa surovom stvarnošću iz školskih hodnika i obvezala nas da kao društvo poradimo na suzbijanju neprihvatljivih oblika ponašanja koji se relativiziraju i neadekvatno sankcioniraju.

‘Glupiranje’, ‘glumatanje’, ‘foliranje’, ‘izigravanje frajerstva’ nikako ne mogu i ne smiju biti opisi kaznenog djela nasilničkog ponašanja.

Na sreću, 11-godišnjak iz biogradske osnovne škole na kućnom je liječenju, nema težih fizičkih posljedica nakon napada skupine od preko deset učenika koji su ga udarali šakama i gazili nogom po licu.

Nakon što nam je Ministarstvo znanosti i obrazovanja potvrdilo kako je pokrenut je inspekcijski postupak u školi čiji ravnatelj nije prijavio slučaj nadležnom resoru, kontaktirali smo Ured pravobraniteljice za djecu i zatražili odgovor je li i njihova služba pokrenula postupanja u spomenutom slučaju.

Kao i u svakom slučaju vršnjačkog nasilja o kojem imamo saznanja, reagirali smo odmah nakon zaprimljene informacije o nasilju. U okviru našeg djelovanja zatražili smo izvješća svih nadležnih tijela uključenih u ovaj slučaj kako bi se utvrdilo je li bilo propusta u djelovanju škole. Pravobraniteljica za djecu je tijelo praćenja djelovanja svih državnih sustava te očekujemo da ćemo dobiti detaljan uvid u postupanja pojedinih sustava kao i u mogućnost sprječavanja ovog događaja, odgovorila nam je pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

Sjetimo, obitelj maloljetne žrtve nasilja iz školskog toaleta podnosi kaznenu prijavu protiv Osnovne škole Biograd.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...