Ravnateljica Matešić o traženju bjanko zadužnice: “Ima roditelja koji ne plate ni jedan obrok djeci u godini, a opomene nam baš tada ne pomažu u naplati”

Osnovna škola Krune Krstića u Arbanasima od roditelja koji žele da im djeca jedu u školi traži da potpišu bjanko zadužnicu i ovjere je kod javnog bilježnika.

To će roditelje koštati 135 kuna, a zadužnica mora biti na iznos od 5000 kuna.

RTL Danas razgovarao je s ravnateljicom škole koja je to uvela.

“Imamo dugove tijekom cijele godine”

Imamo roditelja koji apsolutno ne plate ni jednu marendu i ni jedan ručak u cijeloj školskoj godini i onda ih moramo pozivati na razgovore, umoljavati i tako. Imamo dosta problema, dugovi su uvijek veliki tijekom cijele godine, često pišemo opomene, koje, ponavljam, nisu urodile plodom, kazala je ravnateljica OŠ Krune Krstića Zadar, Jasmina Matešić. Dodaje kako su naplatu u slučaju ovrhe čekali godinama pa su pronašli učinkovitiji način.

Ako roditelj ne plaća redovito, mi bismo mu poslali jednu opomenu, nakon toga bismo mu poslali drugu opomenu u kojoj bi mu stajalo ako ne izvrši dugovanje, da će se pokrenuti ovršni postupak, kaže Matešić.

Ako se školska užina redovito plaća, ista bjanko zadužnica vrijedi djetetu svih 8 godina školovanja.

“Prehrana počinje pod uvjetom da roditelj potpiše ugovor”

Prehrana u školi započinje 12. rujna 2022. godine pod uvjetom da roditelj tijekom prvog tjedna potpiše ugovor. Na potpisivanje ugovora za marendu i/ili za ručak roditelj dolazi u školu s potvrđenom bjanko zadužnicom kod javnog bilježnika na iznos do 5000 kuna (663.61 euro), što je inače najmanji mogući iznos bjanko mjenice, navela je škola na web stranicama.

Možete ju ovjeriti kod bilo kojeg javnog bilježnika, piše dalje u objavi na službenim stranicama škole te se navodi kako postoji mogućnost avansnog plaćanja po polugodištu ili po godini. U tom slučaju roditelji će dobiti popust od 10 ili 20 posto te ne moraju potpisivati bjanko zadužnicu.

Ukoliko roditelj redovito izvršava svoje financijske obaveze prema školi, bjanko zadužnica se neće aktivirati i ona se vraća roditelju po završetku učenikovog pohađanja škole. Obrazac bjanko zadužnice se nalazi kod javnog bilježnika, zaključuje škola.

U drugim zadarskim školama još uvijek račune za prehranu isporučuju na kraju mjeseca, ali i njima se dogodi da roditelji kasne s plaćanjem više mjeseci

Mi roditelju kažemo da zapravo nećemo moći više davati marendu njihovom djetetu. To napravimo nakon trećeg mjeseca i mislim da onda roditelj shvati situaciju. Do sad nismo imali nikakvih problema. Zapravo igramo na kartu povjerenja s roditeljima, objašnjava Dražen Adžić, ravnatelj OŠ Šimuna Kožičića Benje Zadar.

Ukoliko FINA ovrši roditelje, a oni nemaju novca na računu, račun će im biti blokiran, a FINA će naplatiti i naknadu.

U slučajevima škole za osiguranje dječje marende to je meni apsurdna odluka. Bjanko zadužnica je sredstvo osiguranja tražbina velikih iznosa. Znači, njih zahtijevaju fizičke i pravne osobe u situacijama osiguranja velikih svota novca. To rade banke i to rade osobe koje daju zajmove, ugovore o zajmu, poručuje odvjetnica iz Zadra, Ivana Raspović.

Naplatu kod „običnih“ ovrha su čekali godinama, pa su u školi u zadarskim Arbanasima, kažu, pronašli učinkovitiji način

Ako roditelj ne plaća redovito, mi bismo mu poslali jednu opomenu, nakon toga bismo mu poslali drugu opomenu u kojoj bi mu stajalo ako ne izvrši dugovanje da će se pokrenuti ovršni postupak, kaže Matešić.

Ako se školska užina redovito plaća, ista bjanko zadužnica vrijedi djetetu svih 8 godina školovanja, javlja RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...