Reakcije na ponovno suđenje Kalmeti: “Institucije nam vode bezmudi. Uživajmo u paklu”, “Zasluge za velike stvari u Zadru nitko mu ne može osporiti”

Tema dana svakako je odluka Vrhovnog suda koji je ukinuo oslobađajuću presudu bivšem HDZ-ovom ministru i nekadašnjem gradonačelniku Zadra Božidaru Kalmeti.

Ponovno će mu se suditi u kraku afere Remorker u kojoj je bio optužen da je sa suradnicima podijelio više od 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Je li Kalmeta ‘ofarbao’ državu ili je čovjek kojem se pripisuje epitet kreatora renesanse Zadra nepravedno sjeo na optuženičku klupu, do danas je predmet razilaženja mišljenja.

Šime Erlić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a kazuje kako ne sumnja u nevinost stranačkog kolege i izražava žaljenje zbog bremena kojeg nosi.

To je pravosudni postupak i nemam tu što puno komentirati osim onog što smo vidjeli da je objavljeno. Koliko smo imali prilike vidjeti, Kalmeta je dokazao svoju nevinost i bio oslobođen optužbe u prvom stupnju, međutim iz nekih razloga, vjerojatno proceduralnih, samo jedan dio presude vraćen je od strane Vrhovnog suda na ponovno postupanje. Riječ je o postupku koji traje već dugo i predugo… ali to je tako. Ja gospodinu Kalmeti želim da što prije dokaže svoju nevinost, u koju ne sumnjam, ali na žalost on osobno mora proći tu dugotrajnu pravosudnu proceduru, kazao nam je Erlić.

Vijećnik HSP-a Mate Lukić, čija je stranka u Gradskom vijeću koalicijski partner HDZ-a naglašava često prisutno mišljenje – nitko za razvoj Zadra nije napravio koliko Božidar Kalmeta.

Svatko je nedužan dok mu se ne dokaže suprotno. Koliko sam shvatio većina točaka je provedena uredno, a manji nebitni dio će se ponoviti na saslušanju radi grešaka u proceduri suda. Kako god bilo, zasluge za neke velike stvari i projekte u samome Zadru, a i cijeloj županiji Kalmeti nitko nikada neće moći osporiti, odgovara nam Lukić.

Iz opozicijske garniture stiže drugačije mišljenje. Daniel Radeta, gradski vijećnik SDP-a govori o sponi sudstva i središnjice vladajuće stranke.

Ovo je sam još jedna potvrda kako je sudstvo u Hrvatskoj zapravo jedna velika greška u procesu sa svim epitetima božanstvene komedije. Imamo dakle, začarani krug nečinjenja i nefunkcionalnog sustava na višim i nižim razinama koji očito nisu sposobni donositi presude, neovisno o tome jesu li one oslobađajuće ili nisu. Ti krugovi u obliku lijevka koji su sve uži prema centru, vode direktno u središnjicu HDZ-a, to jest epicentar moći, koji su nam opustošili proračune, institucionalno razorili državu i otjerali mladost. Iz tih krugova, očito, još dugo nećemo van dokle god nam institucije vode bezmudi. Do tada “uživajmo” u ovom paklu kojeg su nam pripremili, drži Radeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...