Služba za nadzor atmosfere: “Imamo najveće emisije od otvorenih požara u posljednjih 15 godina”

Copernicus, služba za nadzor atmosfere Europske komisije (CAMS), izvijestila je danas da su požari na otvorenim prostorima diljem Europe, do kojih je dovela kombinacija toplinskog vala u kolovozu s dugotrajnim sušnim uvjetima, uzrokovali najveće emisije u posljednjih 15 godina.

Ukupne emisije požara iz Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva od 1. lipnja do 31. kolovoza 2022. procjenjuje se na 6.4 megatona ugljika, što je najviša razina za ove mjesece od ljeta 2007.

CAMS izvješćuje da su emisije zabilježene za ljeto 2022. uvelike potaknute razornim požarima na otvorenim prostorima diljem jugozapadne Francuske i Pirenejskog poluotoka, s Francuskom i Španjolskom koje su imale najveću emisiju požara na otvorenim prostorima u posljednjih 20 godina.

Razmjer i postojanost požara na jugozapadu Europe bili su iznimno zabrinjavajući tijekom cijelog ljeta. Većina požara dogodila se na mjestima gdje je promjenjiva klima povećala zapaljivost vegetacije, kazao je stručnjak za požare na otvorenim prostorima iz Copernicus službe, Mark Parrington, dodavši da CAMS pomno prati trenutne emisije požara i prijenos dima u regiji Amazone i diljem Južne Amerike.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...