U Splitu se u more izlilo teško gorivo, na terenu sve dežurne službe, postavljaju se brane

Nešto poslije 14 sati na području oko Brodosplita more je onečišćeno teškim gorivom, a kako se doznaje od lučkog kapetana Željka Kuštere, onečišćenje je stiglo s kopna.

Zbog tog onečišćenja mora, odmah je “dignuta cijela ekipa”, rekao je Kuštera dodajući da se odmah aktiviralo uže zapovjedništvo Županijskog operativnog centra te da je počelo čišćenje i postavljanje fizičkih barijera, točnije brana , kako štetne tvari ne bi istekle izvan tog područja.

Izvlačimo teško gorivo iz mora

– Trenutno su na terenu sve službe među kojima su predstavnici specijaliziranih tvrtki koje se bave saniranjem onečišćenja i predstavnici više tijela državne uprave, koji provode istražne radnje. Mi ne ulazimo u detalje koliko je toga isteklo u more i odakle je to stiglo, već imamo zadatak spriječiti daljnje onečišćenje te proširenje masne mrlje. Uz to nam je zadatak sanirati ono što je onečistilo more. Za sada je situacija pod nadzorom”, rekao je za Hinu Kuštera, prenosi Index.

Kako je rekao, u moru kod Brodosplita trenutačno su dva prstena. U jednom je postavljena brana i taj dio luke je fizički zatvoren te nema istjecanja izvan tog područja, a drugi je prsten unutar područja gdje se teško gorivo izvlači iz mora cisternama te prevozi na odgovarajuće mjesto gdje se može isprazniti. S obzirom na to da je more onečišćeno s kopna, moguće je da je teško gorivo u more stiglo kroz cijevi oborinskih voda.

Stožer: More se zagadilo mazutom. Sve službe su na terenu

O ovom ekoincidentu oglasili su se iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH. – Županijski centar 112 Split, zaprimio je danas, 20. rujna 2022. u 14:08 sati zahtjev zapovjednika Županijskog operativnog centra za iznenadno onečišćenje mora za aktiviranjem užeg dijela ŽOC-a radi zagađenja mora mazutom na prostoru Brodosplita. Sve službe su na terenu te se radi na sanaciji i prikupljanju zauljene mase iz mora od strane ovlaštene tvrtke Cian d.o.o., ističu iz Ravnateljstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...