Više od 200 morskih pasa pliva oko popularne plaže u Splitu, stručnjaci otkrivaju o čemu je riječ

Iako se glavna turistička sezona već završila, vijest da im se u blizini nalazi velik broj morskih predatora izazvala je nevjericu turista u Hrvatskoj, prenosi City magazin.

U hrvatskim morima žive desetine različitih vrsta morskih pasa. Istraživanje hrvatsko-slovenskog tima pokazalo je da ih je više od polovine ugroženo. Uglavnom im prijeti ribolov, jer se često zapetljaju u mreže. Iako stotine morskih pasa plivaju Jadranskim morem, rijetko se viđaju jer se obično drže podaleko od prepunih plaža. No, u blizini najveće splitske plaže posljednjih tjedana boravi skupina morskih pasa.

– Ovdje je skupina morskih pasa koja je došla na parenje, Procjenjujemo da ih je u kolovozu bilo između 200 i 300, objasnio je hrvatski istraživač i predavač Alen Soldo, dodajući da ih ljudi rijetko primjećuju jer obično plivaju u dubljim vodama.

Većinom su to bezopasne vrste morskih pasa, veličine oko metar i po. Soldo je pojasnio da s vremena na vrijeme u hrvatsko more uplove opasne vrste morskih pasa, no to je, prema njegovim riječima, dosta rijetko.

Posljednji smrtonosni napad morskog psa u Hrvatskoj zabilježen je sedamdesetih godina prošlog stoljeća u Lokvi Rogoznici. Soldo vjeruje da je tada napao veliki bijeli pas. Prije 14 godina u Hrvatskoj je nasrnuo i na Slovenca Damijana Peska koji je preživio napad.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...