Zemlje na udaru klimatske krize pozvale UN: “Vrijeme je isteklo, treba djelovati odmah”

Na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika u Ujedinjenim narodima ovog tjedna, nizinska otočna država Vanuatu pozvala je svijet da se usredotoči na borbu protiv globalnog zatopljenja i postigne sporazum o neširenju fosilnih goriva.

– Vrijeme je isteklo, treba djelovati odmah, rekao je predsjednik Vanuatua Nikenike Vurobaravu Općoj skupštini UN-a u petak.

UN-ov klimatski panel, Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) upozorio je da globalne emisije vode prema tome da se prijeđe granica zagrijavanja od 1,5 Celzijevih stupnjeva i dosegne oko 3,2 Celzijeva stupnja do kraja stoljeća.

Razorne poplave u Pakistanu u rujnu zahvatile su velike dijelove zemlje, usmrtile više od 1500 ljudi i prouzročile štetu od 30 milijardi dolara. Pakistanski premijer Shehbaz Sharif pitao je svjetske vođe zašto njegov narod plaća cijenu globalnog zatopljenja.

– Pakistan nikada nije vidio oštriji i razorniji primjer utjecaja globalnog zatopljenja. Život u Pakistanu se zauvijek promijenio, rekao je Sharif skupštini UN-a. – Priroda je oslobodila svoj bijes na Pakistan, ne osvrćući se…na naš ugljični otisak, dodao je.

Mladi klimatski aktivisti okupili su se u petak diljem svijeta, od Novog Zelanda i Japana do Njemačke i njujorških ulica kako bi zahtjevali od bogatih zemalja da siromašnima plate štetu nastalu globalnim zatopljenjem.

Prosvjedi se održavaju šest tjedana prije ovogodišnjeg UN-ovog klimatskog samita, poznatog kao COP27 na kojemu ranjive zemlje planiraju zatražiti naknadu za štete uzrokovane klimatskim promjenama.

– Ponavljamo poziv svijetu da objavi totalni rat najvećem izazovu ovog stoljeća, čudovištu klimatskih promjena. Ipak, nakon svih ovih godina, svijet nije uspio razbiti našu ovisnost o fosilnim gorivima, rekao je predsjednik Maršalovih Otoka David Kabua u govoru na Općoj skupštini UN-a u utorak.

Sjedinjene Države i Kina najveći su svjetski emiteri štetnih plinova. Američki predsjednik Joe Biden upozorio je ovaj tjedan u UN-u da nemamo puno vremena.

Premijer Fidžija Frank Bainimarama osudio je što se klimatski rat vodi s “apatijom, poricanjem i nedostatkom hrabrosti da se učini ono što svi znamo što se mora učiniti”.

Bainimarama je pozvao svijet da se pokrene. – Fidži je spreman raditi idućih godina za naše ljude i za planet. Naše pitanje za vas je sljedeće: jeste li s nama? Nemojte nam reći da jeste osim ako to ne namjeravate pokazati, naglasio je, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...