Zabrana rada nedjeljom, ali uz brojne iznimke; Neće se zatvarati pekare, kiosci, benzinske, tržnice…

Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini donosi najavljeno ograničenje rada nedjeljom.

‘Cilj zakona je da se nađe dobar balans između rada i obiteljskog života. Napravit ćemo određene iznimke, a broj nedjelja koji bi bio radan je 16 od 55, uz nekoliko iznimki za službe koje uobičajeno rade nedjeljom’, rekao je premijer Andrej Plenković najavljujući prošli tjedan zakonske izmjene te dodao da će svi koji rade nedjeljom biti adekvatno plaćeni, a oni koji neće željeti raditi nedjeljom ‘ne smiju dobiti otkaz’.

Što se tiče reguliranja radnog vremena u trgovini, izmjenama se ograničava rad nedjeljom i praznicima na način da se tjedno radno vrijeme ograničava na maksimalni fond od 90 sati, a trgovac ih može rasporediti u razdobljima od ponedjeljka do subote.

Iznimno, trgovcima se daje pravo na 16 radnih nedjelja u godini prema potrebama sezonalnosti, mikrolokacije i drugih čimbenika koji utječu na individualnu procjenu za potrebom radne nedjelje.

Navedeno zakonsko ograničenje ima nekoliko iznimaka. Nedjeljom će moći raditi kiosci koji prodaju tisak i pekare, ali u blagdanskom radnom vremenu od 7 do 13 sati.

Također, ograničenje rada ne odnosi se na prodavaonice koje se nalaze u sastavu određenih poslovnih cjelina. Tako će nedjeljom moći raditi prodavaonice u sklopu prometnih cjelina (kolodvori, luke, zrakoplovi, trajekti), benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova, muzeja, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te zaštićenih područja prirode.

Predloženo ograničenje ne zahvaća ni trgovce na tržnicama koji prodaju vlastite poljoprivredne proizvode, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, onu putem automata i prodaju na daljinu.

Ministarstvo se poziva i na odredbu Konvencije Međunarodne organizacije rada iz 1957., u kojoj se propisuje da se razdoblje tjednog odmora mora, kad god je to moguće, podudarati s danom u tjednu koji je prema tradiciji ili običajima te zemlje određen kao dan odmora, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...