Nakon novih nesreća policija upozorava bicikliste: Nosite reflektirajuće prsluke, odjeću i oznake

Nakon što je u srijedu navečer kod Nove Gradiške u naletu auta poginuo biciklist koji nije nosio reflektirajući prsluk, policija je upozorila bicikliste da su noću, a u slučaju smanjene vidljivosti i danju, dužni biti označeni prslukom, odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Kako su objavili iz brodsko-posavske policije, oko 20:30 kod Šumetlice je poginuo 65-godišnjak koji je, neoznačen reflektirajućom materijom, sredinom ceste gurao bicikl, a na kojega je prebrzo vozeći automobil naletjela 66-godišnjakinja, prenosi Index.

Nekoliko sati ranije, također zbog prebrze vožnje, 20-godišnjak je automobilom udario i lakše ozlijedio 67-godišnjeg biciklista koji nije imao upaljena svijetla niti je bio označen reflektirajućom oznakom, a zbog čega će uz vozača automobila biti prekršajno prijavljen, prenosi

Policija kaže da jedan dio biciklista i dalje ne poštuje zakonske propise

U policiji navode kako su u ovoj godini dosad evidentirali 52 prometne nesreće u kojima su sudjelovali biciklisti – ukupno je ozlijeđeno 46 osoba (12 teže, 30 lakše i četiri bez ozljeda), te s materijalnom štetom osam prometnih nesreća.

Upozoravaju kako jedan dio biciklista i dalje ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila koji pritom nalijeću na njih, a što ponekad završava i smrtnim stradavanjem, pa stoga podsjećaju na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima je propisano da:

– vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću, i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom.

– za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300 kuna.

Bicikl mora imati upaljeno svjetlo te biti tehnički ispravan

Bicikliste upozoravaju kako je Zakonom propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno najmanje jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U protivnom, vozača bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna.

Podsjećaju ih da, bez obzira na njihovu sposobnost, vještina upravljanja i manevriranja biciklom nije dovoljna, da im bicikl treba biti tehnički ispravan, a oni poznavati i pridržavati se prometnih propisa. Uz to, navode ih da povećaju svoju vidljivost u prometu reflektirajućom opremom te, ako postoje, koriste biciklističku traku ili stazu i ne kreću se kolničkim trakama za ostala vozila.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...