Nova internetska prevara, policija upozorava: “Pazite na ovu vrstu oglasa”

Nakon što je porečka tvrtka prevarena za nekoliko tisuća eura koje je uplatila na lažni internetski oglas za prodaju bagera, policija je u utorak pozvala građane da pripaze i ne nasjedaju na povoljne oglase o prodaji radnih strojeva i automobila i tako postanu žrtve učestalih prijevara.

Iz istarske policije upozoravaju građane da, budući se na pojedinim internetskim stranicama stalno objavljuju oglasi s ciljem prijevare kupaca, budu oprezniji i ne nasjedaju na povoljne oglase o prodaji radnih strojeva i automobila.

Ističu kako se najčešće radi o nekoliko godina starim vozilima i strojevima, popularnim modelima s malom kilometražom koji su u dobrom stanju, no prodaju se po cijeni koja je znatno niža od cijena ostalih vozila u istoj kategoriji.

Pritom predstavljaju neke od savjeta Europola za sigurnu kupnju koji pomažu da se smanji broj on-line prijevara:

– Kupujte kod provjerenih izvora: koristite marke i trgovine koji su vam poznati ili koje ste već koristili te provjeravajte kako su ocijenjeni prodavači od kojih kupujete na stranicama kao što su Amazon i eBay

– Provjeravajte trajna plaćanja: prije nego što pošaljete podatke o svojoj kreditnoj kartici za plaćanje trajnih usluga preko interneta, saznajte kako možete prekinuti tu uslugu.

– Mnogi Internet trgovci će od vas tražiti da čuvaju vaše podatke o plaćanju: dobro razmislite prije nego što pristanete i upoznajte se sa svim rizicima koje takva odluka donosi.

– Koristite kreditne kartice pri online kupovini: Većina kreditnih kartica ima dobru politiku zaštite kupca. Ukoliko niste dobili ono što ste naručili, izdavatelj kreditne kartice će vam vratiti novce.

– Provjerite je li prijenos podataka prikladno zaštićen : potražite ikonu lokota na URL traci te koristite HTTPS i SSL protokole kada pregledavate Internet.

– Uvijek spremite sve dokumente vezane uz vaše on line kupnje: Mogli biste ih trebati da utvrdite uvjete prodaje ili dokažete da ste platili robu. Ukoliko ne kupujete određeni proizvod ili uslugu, nemojte davati podatke o svojoj kreditnoj kartici.

– Kada kupujete online od druge osobe, nemojte slati novac unaprijed: ako je moguće, dogovorite se da prvo dobijete robu.

– Nemojte slati novac nikome koga ne poznajete: ukoliko vam se netko obrati online i traži novac, razmislite biste li dali isti iznos novca nepoznatoj osobi koju sretnete na cesti.

Iz policije pozivaju građane da nikada nikome ne šalju broj kartice, PIN ili druge podatke o kartici putem elektroničke pošte, izbjegavaju online kupovinu na stranicama koje ne koriste potpunu autentifikaciju (Verified by Visa/MasterCard Cesure Code), te nikada ne šaljite podatke o kartici u nekriptiranoj elektroničkoj pošti, prenosi Poslovni dnevnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...