Paški sirari traže smanjenje PDV-a; Gligora: “Cijena struje tri puta je veća nego prije”

Udruga proizvođača paškoga sira i Udruga “Hrvatske male mljekare” nedavno su od Vlade zatražile smanjenje PDV-a na sir.

– U susjednoj Sloveniji je 9,5 posto, u Italiji je 5 posto, to nas zaista stavlja u jedan, na neki način, nepravedan položaj u odnosu na druge proizvođače i u odnosu na druge proizvode na tržištu, ističe za HRT Martina Pernar Škunca, predsjednica Udruge proizvođača paškoga sira i direktorica marketinga Paške sirane.

Poskupjelo je sve. Samo mlijeko – pedeset posto u dvije godine. Veće paške sirane uz autohtoni paški ovčji sir proizvode i kravlji.

– Energenti rastu, tu je cijena plina velika, cijena lož ulja, cijena struje tri puta veća nego prije, tako da su proizvođači morali dignuti cijene sira. I onda uvijek proizvođač balansira. Ne možeš ga dignuti duplo. Možeš ga dignuti 10, 20 posto i to je to, objašnjava Šime Gligora, direktor Sirane Gligora.

Odriču se dijela marže te smatraju da bi isto trebali učiniti trgovci i država s PDV-om. Cijene sira još će rasti. Ove godine cijena paškog minimalno je korigirana i nije bilo problema s plasmanom.

– Budući da je to limitirani proizvod i ima visoku kvalitetu još uvijek je kupac spreman platiti tu povećanu cijenu za njega. Trenutno je u maloprodaji cijena od 200 do 300 kuna paškog sira, a tu vam je PDV između 50 i 70 kuna, kaže Gligora.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...